Σάββατο 2 Απριλίου 2016

ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΡΟΪΤΕΡ: ''ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΘΑ ΕΡΘΟΥΝ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΜΕΡΕΣ…''

Ο δημοσιογράφος Αντώνης Σρόϊτερ, με τη διπλή παρουσία του στο δελτίο ειδήσεων του Alpha αλλά και με την παρουσίαση της εκπομπής «Αυτοψία» έχει καταφέρει να κερδίσει την εμπιστοσύνη των τηλεθεατών. Όπως λέει “ένας από τους στόχους της εκπομπής είναι να αναδείξει ανθρώπους που έχουν κάνει την δική τους «Αυτοψία ζωής», άνθρωποι που γνωρίζουν ένα θέμα και μπορούν να μιλήσουν γι’ αυτό. Τους επισκεπτόμαστε, τους ακούμε, και χρησιμοποιήσουμε την εμπειρία τους, για να κάνουμε το καλύτερο δυνατό ρεπορτάζ”…




Φέτος, η εκπομπή «Αυτοψία» δια­γράφει μια πολύ δυναμική πορεία καθώς έχει κατακτήσει πολλές πρωτιές. Ποιο είναι το μυστικό της επιτυχίας;
Το μυστικό είναι ο δρόμος. Η «Αυτοψία» δεν γυρίζεται στην ασφάλεια του στούντιο με κουστουμαρισμένους παρουσιαστές και συμμετέχοντες. Γυρίζεται εκεί που βρίσκεται το κάθε ρεπορτάζ. Νομίζω ότι σε τέτοιες δύσκολες εποχές ο τηλεθεατής δεν θέλει μια ακόμη αποστειρωμένη συζήτηση πολιτικών που τσακώνονται στο στούντιο. Θέλει τον πολιτικό, τον υπεύθυνο, εκεί που πραγματικά είναι το πρόβλημα. Και θέλει εικόνα. Άλλο να συζητάς θεωρητικά για την κατάσταση στις φυλακές και άλλο να τις επισκέπτεσαι με τον Υπουργό Δικαιοσύνης. Άλλο να είσαι στο στούντιο με τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη και να συζητάς για λαθρομετανάστευση, και άλλο να επισκέπτεσαι μαζί του τα κέντρα κράτησης μεταναστών. Αυτή είναι και η έννοια της «Αυτοψίας».
Η εκπομπή έχει μεγάλη απήχηση και στα social media. Ένα σημαντικό κομμάτι της κοινωνίας οι νέοι παρακολουθούν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τα ρεπορτάζ σου και τα σχολιάζουν.
Αυτό που συμβαίνει είναι για εμάς πολύ σημαντικό, γιατί δείχνει ότι η εκπομπή έχει απήχηση σε ένα κοινό που δεν έχει παραδοσιακά καλές σχέσεις με την ενημέρωση. Το ότι βλέπουν και σχολιάζουν οι νέοι την εκπομπή στο διαδίκτυο, είναι για εμάς ένα σημαντικό σημάδι επιτυχίας.
Με ποια κριτήρια επιλέγεις τα θέματα στα οποία θα κάνεις «Αυτοψία»;
Αναζητούμε θέματα που ενδιαφέρουν τον μέσο Έλληνα, θέματα που αφήνουν μια γεύση αισιοδοξίας μέσα στην ατμόσφαιρα της κρίσης, αλλά και θέματα που αναδεικνύουν το προσωπικό μεγαλείο και την δύναμη κάποιων ανθρώπων που μπορούν να λειτουργήσουν ως παραδείγματα. Κατ’ εξαίρεση, σε σημαντικές πολιτικές ή άλλες περιόδους, κάνουμε συνεντεύξεις, αλλά και αυτές με... τον δικό μας τρόπο. Μακριά από το στούντιο και τα γραφεία.
Ένα από τα ρεπορτάζ που προκάλεσαν ιδιαίτερη αίσθηση ήταν με τις συνθήκες διαβίωσης στις φυλακές της χώρας. Για πρώτη φορά κρατούμενοι περιέγραψαν, σε ζωντανή σύνδεση μέσω skype, αυτά που συμβαίνουν στις φυλακές.
Αυτή η εκπομπή ανέδειξε πολλά θέματα και αλήθειες. Θα σταθώ σε δυο. Από την μια πλευρά λοιπόν είδαμε τις τραγικές συνθήκες που επικρατούν στις φυλακές, αλλά και το νοσοκομείο των κρατουμένων. Και είδαμε εικόνες που κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει. Από την άλλη, είδαμε και τα τεράστια κενά στις διαδικασίες ασφάλειας των φυλακών. Εκεί λοιπόν που θεωρητικά απαγορεύονται αυστηρά τα κινητά τηλέφωνα, οι κρατούμενοι όχι απλά τα χρησιμοποιούν, αλλά… στήνουν δίκτυο και μιλούν με Skype!
Εκτός από την επικαιρότητα που ακολουθείς μέσα από τα ρεπορτάζ, ασχολήθηκες και με κοινωνικά θέματα όπως οι μεταμοσχεύσεις, το AIDS οι κακοποιημένες γυναίκες. Άνθρωποι που με δυσκολία μιλούν μπροστά στην κάμερα μίλησαν στη δική σου εκπομπή, ενώ τα σχόλια ήταν πολύ θετικά, τόσο από τους τηλεθεατές όσο και από τους φορείς και τις οργανώσεις που παρέχουν στήριξη σε αυτούς τους ανθρώπους. Πιστεύεις, ότι η εκπομπή κέρδισε το «στοίχημα» με την κοινωνία;
Δεν ξέρω αν κέρδισε κάποιο στοίχημα, πιστεύω όμως ότι κέρδισε την εμπιστοσύνη της κοινωνίας. Όταν σε εμπιστεύεται ο άστεγος, ο φορέας του AIDS, ο καρκινοπαθής ή η κακοποιημένη γυναίκα για να σταθεί με το πρόσωπο μπροστά στην κάμερα και να μιλήσει, αυτό σημαίνει ότι πιστεύει σ’ εσένα. Γνωρίζει ότι δεν θα κιτρινίσεις, δεν θα κανιβαλίσεις. Αυτή την εμπιστοσύνη την θεωρώ το μεγαλύτερο έπαθλο.
Εκτός από την παρουσίαση της «Αυτοψίας», είσαι και ο παρουσιαστής του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του Alpha. Τα τελευταία χρόνια είχαμε συνηθίσει τα τηλεοπτικά παράθυρα στα δελτία ειδήσεων με σχολιαστές, ένα μοντέλο που τελικά κούρασε τους τηλεθεατές. Πού οφείλεται αυτό;
Στο ότι κούρασε, συμφωνώ. Στο γιατί κούρασε, οι ερμηνείες είναι πολλές. Ίσως γιατί ο τηλεθεατής προτιμάει πλέον την είδηση και όχι τον καβγά και το σχόλιο… Ίσως γιατί τα γεγονότα τρέχουν τόσο γρήγορα πλέον που το μοντέλο των “παραθυράτων καβγάδων” ξεπεράστηκε. Ίσως γιατί ωρίμασε ο μέσος Έλληνας τηλεθεατής. Ίσως γιατί κατάλαβαν κάποιοι ότι τηλεόραση σημαίνει εικόνα και όχι τέσσερα ακίνητα κεφάλια που παίρνουν εκ περιτροπής τον λόγο, μέχρι τελικά να τσακωθούν τα δυο κεφάλια.
Τι αλλαγές πιστεύεις ότι πρέπει να γίνουν στα δελτία ειδήσεων, ώστε οι τηλεθεατές να μην είναι τόσο απαξιωτικοί με την ενημέρωση και τους δημοσιογράφους;
Ίσως αυτό που είπαμε παραπάνω. Τα δελτία ειδήσεων να παρουσιάζουν τις ειδήσεις της ημέρας. Και όχι ένα μόνο θέμα, γύρω από το οποίο στήνονται ανούσιοι καβγάδες. Αν και σε μια εποχή που υπάρχει οργή εναντίον όλων, δεν θα μπορούσαν να την γλιτώσουν οι δημοσιογράφοι, καλοί και κακοί. Ο καλός τηλεθεατής όπως και ο καλός πολίτης πάντως, δεν απαξιώνει συνολικά. Βλέπει, κρίνει, απορρίπτει και επιλέγει. Η γενική απαξίωση είναι η εύκολη λύση του τεμπέλη που βαριέται να σκεφτεί.
Παρουσιαστής κεντρικού δελτίου ειδήσεων, παρουσιαστής εκπομπής και αρχισυντάκτης ρεπορτάζ στο «Πρώτο Θέμα», πόσο εύκολα συνδυάζονται όλα αυτά μαζί;
Καθόλου εύκολα. Όλο αυτό που περιγράφεις εσύ, σημαίνει ελάχιστος ελεύθερος χρόνος, πίεση, άγχος, στέρηση της οικογένειας μου και των δικών μου ανθρώπων.
antinis-srointer-cityway-june-2014
Ποια θεωρείς τη σημαντικότερη στιγμή της καριέρας σου και γιατί;
Αυτή είναι μια πολύ καλή ερώτηση, που θα την απαντήσω όμως όταν βγω στην σύνταξη. Ίσως τελικά η σημαντικότερη στιγμή στην καριέρα κάποιου, είναι να σε πλησιάσει ένας άγνωστος όταν πλέον έχεις αποχωρήσει από την ενεργό δράση και να σου πει «μπράβο, ήσουν πάντα αξιοπρεπής.»
Πώς σχολιάζεις την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα;
Είμαστε μια χώρα που πνίγεται σε μια θάλασσα φτώχειας, φόβου και μιζέριας. Αναζητούμε τρόπο να βγούμε στην επιφάνεια και να πάρουμε ανάσα. Και πρέπει να πάρουμε ανάσα γρήγορα.
Τι είναι εκείνο που σε εξοργίζει περισσότερο και γιατί;
Με εξοργίζει ο τρόπος που επέδρασε η κρίση σε μια πολύ μεγάλη μερίδα Ελλήνων. Έβγαλε λοιπόν ότι χειρότερο υπήρχε μέσα τους. Είναι αυτοί που είναι πλέον αρνητικοί απέναντι στα πάντα, αυτοί που λένε ότι «αφού καταστράφηκα εγώ να καταστραφείτε όλοι», αυτοί που έβγαλαν μια μόνιμη οργή κατά όλων, αυτοί που προσπαθούν ακόμη να ζήσουν στην εποχή της λαμογιάς και του βολέματος και οργίζονται ότι τους λες ότι αυτή η εποχή τελείωσε. Δεν γέννησε όμως μόνο τέτοιους η κρίση. Γέννησε και σπουδαίους ανθρώπους. Αυτούς που παρατούν τα σπίτια τους τα βράδια και βοηθούν άστεγους και άπορους, αυτούς που οργανώνουν συσσίτια, τους κάθε είδους εθελοντές.
Θα επέλεγες κάποτε να κατεβείς ως υποψήφιος σε εκλογές, όπως άλλοι συνάδελφοί σου;
Νομίζω αρκετοί συνάδελφοι κατέβηκαν στην πολιτική, δεν χρειάζονται άλλοι. Ας μείνει και κανένας να συνεχίσει να κάνει τον δημοσιογράφο.
Είσαι πολυσχιδής προσωπικότητα, ωστόσο πώς επιλέγεις να περνάς τον ελεύθερο χρόνο σου;
Όταν αυτό το σπάνιο πράγμα που λέγεται ελεύθερος χρόνος βρίσκεται τελικά, επιλέγω να τον ξοδεύω όσο καλύτερα γίνεται. Συναντήσεις με φίλους, ταξίδια, γυμναστική, μπάσκετ, βουνό και θάλασσα.
Ποιο moto ζωής θα ‘θελες να μοιραστείς με τους αναγνώστες μας;
…Δεν είναι δικό μου αλλά με εκφράζει απόλυτα: «Χαμογελάτε, κάνει τους άλλους να ανησυχούν..»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου