Πέμπτη 7 Απριλίου 2016

ΑΣ ΘΥΜΗΘΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΤΗΝ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΔΕΝΔΙΑ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ALPHA ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΝΤΩΝΗ ΣΡΟΪΤΕΡ ΟΤΑΝ ΑΚΟΜΗ ΗΤΑΝ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ! ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΤΟΝ ΔΙΑΛΟΓΟ ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ ΟΙ ΔΥΟ ΑΝΤΡΕΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΔΕΛΤΙΟΥ! ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΘΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΤΟΥ ALPHA ΣΤΙΣ 22.01.15 ΚΑΙ ΕΙΠΩΘΗΚΑΝ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΗΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ ΤΟΥ ALPHA ΠΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ Ο ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΡΟΪΤΕΡ! ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΘΥΜΗΘΕΙΤΕ ΜΑΖΙ ΜΕ ΟΛΟΥΣ ΕΜΑΣ!

Α. ΣΡΟΪΤΕΡ: Λοιπόν, να μιλήσουμε σε αυτό το σημείο με τον Υπουργό Άμυνας και υποψήφιο βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας στη Β’ Αθηνών, τον κύριο Νίκο Δένδια.

Καλησπέρα, κύριε Δένδια.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Καλησπέρα, κύριε Σρόιτερ, καλησπέρα στους τηλεθεατές σας.

A. ΣΡΟΪΤΕΡ:  Καλή επιτυχία να έχετε.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ:  Ευχαριστώ πολύ. Είναι μία δύσκολη Περιφέρεια η Β’ Αθηνών.

Α. ΣΡΟΪΤΕΡ:  Τεράστια Περιφέρεια.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Πρώτη φορά για εμένα, πολύ μικρός ο χρόνος αλλά εν πάση περιπτώσει είναι ενδιαφέρον, νέα άνθρωποι, νέα προβλήματα, έχει ένα πολύ μεγάλο ενδιαφέρον.

Α. ΣΡΟΪΤΕΡ: Καλή δύναμη, λοιπόν.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Ευχαριστώ πολύ.

Α. ΣΡΟΪΤΕΡ: Τώρα, αν δει κανείς τα δημοσιεύματα και τα στοιχεία, περίπου 1 δισεκατομμύριο ευρώ έφυγε από τις τράπεζες μέσα σε μία ημέρα, κύριε Δένδια, και θέλω να ρωτήσω πόσο υπεύθυνο είναι για ένα κόμμα το οποίο είναι και Κυβέρνηση, να βγάζει spot με τα οποία να λέει ότι όταν και αν έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία, θα κλείσουν οι τράπεζες, θα πάψουν να λειτουργούν τα super markets, δεν θα έχουμε πετρέλαιο και θα καταστραφεί, θα κλείσει στην ουσία η χώρα.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Να σας πω, έτσι το παρουσιάζετε με ένα τρόπο ιδιαίτερα αρνητικό.

Α. ΣΡΟΪΤΕΡ: Το spot τα λέει ακόμα χειρότερα, πρέπει να σας πω.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Να σας πω τη δική μου προσλαμβάνουσα και μπορεί να συμφωνήσουμε, μπορεί να διαφωνήσουμε, δεν έχει σημασία.

Εγώ αυτό το οποίο βλέπω είναι ότι έχουμε σε αυτή την προεκλογική διαδικασία ένα -δεν θα ήθελα καν να  πω αντίπαλο- συνομιλητή, τον ΣΥΡΙΖΑ, του οποίου οι θέσεις δεν είναι ομογενοποιημένες και κατά συνέπεια δεν δημιουργούν ούτε στοιχειωδώς ένα αίσθημα ασφάλειας στον πολίτη για το τι πρόκειται να γίνει αύριο.

Αυτό, νομίζω, το οποίο απεικονίζει το συγκεκριμένο spot, το οποίο ούτε θα το υποστηρίξω ούτε θα το αρνηθώ, δεν είναι δικό μου θέμα η κεντρική προεκλογική μας καμπάνια.

Α. ΣΡΟΪΤΕΡ:  Δεν συμφωνείτε ότι είναι υπερβολικό σποτ;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Εάν δεν υπήρχαν λαβές σε όσα λένε διάφορα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, πάρτε τις απόψεις του κυρίου Βαρουφάκη, όπως ελέχθησαν προχθές, για να μην πάω στις διαχρονικές απόψεις του κυρίου Λαφαζάνη, τα όσα λέγονται κάθε λίγο, να μην πάω στην κυρία Μακρή η οποία είναι σχετικά νέα στον ΣΥΡΙΖΑ, ας πούμε ότι αυτή έχει δικαίωμα να λέει κάτι παραπάνω ότι «θα τυπώσουμε πληθωριστικό χρήμα»...

Όλα αυτά δεν είναι που δημιουργούν την αβεβαιότητα; Είναι το spot; Εάν το spot ήταν τόσο διαφορετικό από την πραγματικότητα, όπως την προσλάμβανε ο πολίτης, απλώς θα έκανε ζημιά σε εμάς, στη Νέα Δημοκρατία δηλαδή, που το έβγαλε.

Εάν, λοιπόν, δημιουργεί θέμα αυτό σημαίνει ότι κάπου ανταποκρίνεται σε μία πραγματικότητα. Και είναι ευθύνη αυτού που δημιουργεί την πραγματικότητα να άρει τον λόγο.

Α. ΣΡΟΪΤΕΡ: Το ερώτημα είναι βεβαίως αν περνάει αυτό το spot και όχι το συγκεκριμένο spot, γενικά η εκστρατεία φόβου όπως την έχει ονομάσει ο ΣΥΡΙΖΑ προς τον κόσμο, θέλω να πω ότι οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η ψαλίδα αν δεν μειώνεται τουλάχιστον παραμένει σταθερή μη σας πω αυξάνεται κιόλας.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Γενικά εδώ,  βάζουμε ένα θέμα, την αρνητική διαφήμιση, δηλαδή οι θέσεις του αντιπάλου και η δαιμονοποίησή τους. Υπάρχει και παρελθόν επιτυχιών σε αυτό. Θέλω να σας θυμίσω ότι ο Μάικλ Δουκάκης έχασε από το Τζωρτζ Μπους την προεδρία με αρνητική διαφήμιση. Εγώ δεν ξέρω τι θα γίνει εδώ.

Εγώ ελπίζω ότι εμείς θα κερδίσουμε τις εκλογές, πιστεύω ότι έχουμε κρυφή ψήφο, πιστεύω ότι υπάρχουν οργισμένοι ψηφοφόροι δικοί μας οι οποίοι τελικά θα έρθουν στην κάλπη και θα μας ψηφίσουν και αυτή τη στιγμή δεν καταγράφονται. Αλλά αυτό είναι κάτι που θα το δούμε πάρα πολύ σύντομα.

Α. ΣΡΟΪΤΕΡ: Αν σας έλεγε κάποιος τι παραπάνω υπόσχεται ο κύριος Τσίπρας στο κάτω-κάτω από τον κύριο Σαμαρά όταν και εκείνος πήγαινε στα «Ζάππεια» και εξήγγειλε προγράμματα με παροχές τα οποία όμως δεν μπόρεσε να υλοποιήσει στη συνέχεια, τι παραπάνω έκανε ο κύριος Τσίπρας;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Αυτή η λογική δεν οδηγεί κάπου. Καταρχήν δεν είναι αληθής αλλά δεν έχει σημασία, το έχω ακούσει από τον ΣΥΡΙΖΑ να το λέει, καλά κάνετε και μου δίνετε την ευκαιρία να το απαντήσω. Αλλά δεν είναι αυτό το ζητούμενο.

Το ζητούμενο είναι ότι τώρα, το 2014, έχουμε μπροστά μας μία κατάσταση. Τι ακριβώς προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ; Έχει να κάνει με το τι διαθέσιμα χρήματα υπάρχουν στη χώρα. Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ μπαίνει σε μία λογική παροχολογίας χωρίς να υπάρχουν τα διαθέσιμα χρήματα, νομίζω έχει στοιχειωδώς την υποχρέωση να μας εξηγήσει πού θα τα βρει.

Δεν νομίζω ότι συνέβη κάτι τέτοιο με τη Νέα Δημοκρατία το 2012, αλλά τελικά δεν είναι αυτό, αν μπούμε σε αυτή τη συζήτηση του 2012 νομίζω χάνουμε τον στόχο.

Α. ΣΡΟΪΤΕΡ: Να φτάσουμε στη συζήτηση του 2015, λοιπόν, και εσείς τις τελευταίες ημέρες μέσα στην προεκλογική περίοδο υπόσχεστε διάφορα πράγματα. Μειώσεις φόρων, περικοπή του ΕΝΦΙΑ, πολλά ακόμη. Πρόσφατα, πριν από λίγα λεπτά ο Πρωθυπουργός εξήγγειλε και κανάλι στη Θεσσαλονίκη στη θέση της ΕΤ3. Δεν είδα το Υπουργείο Οικονομικών να έρθει και να κάνει αυτό που έκανε με το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή να βάλει κάτω αυτά που υπόσχεται ο κύριος Σαμαράς και να βγάλει ένα κοστολόγιο να δούμε πόσο θα μας στοιχίσουν και αυτές οι παροχές.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Εμείς έχουμε κάνει σενάριο οικονομικής ανάπτυξης, το παρουσίασε ο Πρωθυπουργός. Ένα σενάριο μάλιστα όχι ενός, δύο χρόνων. Ένα σενάριο μακράς διάρκειας, 2014-2021, το παρουσίασε κοστολογημένο ο Πρωθυπουργός στο Intercontinental το προηγούμενο Σάββατο.

Δεν παρατήρησα να γίνει ούτε μία αναφορά για ανακρίβεια από τον ΣΥΡΙΖΑ ή κάποιον άλλον στο συγκεκριμένο κοστολογημένο πρόγραμμα.

Όλες οι σταδιακές, επαναλαμβάνω και υπογραμμίζω τη λέξη «σταδιακές», μειώσεις φόρων βασίζονται σε μία υπόθεση, βάσιμη υπόθεση εργασίας ότι η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 3% το 2015 και από εκεί και πέρα θα αναπτυχθεί κατά  4% περίπου το 2016. Αυτά, λοιπόν τα σενάρια είναι που στηρίζουν την δυνατότητα του ελληνικού κράτους να αποκλιμακώσουν τους φόρους.

Πρέπει να σας πω, όμως, κύριε Σρόιτερ, και το εξής. Οι φόροι πρέπει να αποκλιμακωθούν. Από ένα σημείο και μετά οι φόροι γίνονται αγχόνη, δεν επιτρέπουν την ανάπτυξη της οικονομίας.

Α. ΣΡΟΪΤΕΡ: Δεν νομίζω ότι θα βρείτε κάποιον πολίτη να διαφωνήσει μαζί σας.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Θα βρω, θα σας πω ποιον θα βρω. Θα βρω τον ΣΥΡΙΖΑ και γιατί θα βρω τον ΣΥΡΙΖΑ; Διότι ο ΣΥΡΙΖΑ μεν υπόσχεται γενικά και αόριστα μειώσεις φόρων στους «φτωχούς» και αύξηση φόρων στους «πλούσιους» χωρίς να μας πει πως ορίζει τους «πλούσιους».

Αλλά συγχρόνως μπαίνει σε μία λογική αύξησης των κρατικών δαπανών σε όλους τους τομείς.

Πρέπει, λοιπόν, με τη λογική του ισοσκελισμένου προϋπολογισμού, την οποία αποδέχεται και χαίρομαι που την αποδέχεται ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι κάτι πολύ θετικό, πρέπει να μας πει πού θα βρει τα επιπλέον χρήματα. Όταν αυξάνεις τις δαπάνες πρέπει να αυξήσεις και τους φόρους. Όταν θα τους μειώσεις στα χαμηλότερα κλιμάκια, πρέπει να μας πεις ποιοι είναι αυτοί οι τόσο πολύ πλούσιοι και τόσοι πολλοί πλούσιοι που θα μπορέσουν να βάλουν στην πλάτη τους όλο αυτό το τεράστιο βάρος.

Διότι ξέρετε, έχουμε αυτή τη στιγμή 600.000 δημοσίους υπαλλήλους. Έχουμε 2.800.000 συνταξιούχους. Έχουμε ακόμα 1.000.000 άνεργους που χρειάζονται αυτή την επιδότηση για να μπορέσουν να επιβιώσουν στην κρίση.

Από την άλλη πλευρά αυτού του πρόχειρου ισολογισμού, 1.800.000 ιδιωτικοί υπάλληλοι κουβαλάνε όλο αυτό βάρος. Πόσο άλλο;

Πόσο θα αντέξει άλλο η οικονομία, οι ιδιωτικοί υπάλληλοι, το ακίνητο, οι επιχειρήσεις το βάρος; Πόση άλλη φοροδοτική ικανότητα;

Α. ΣΡΟΪΤΕΡ: Τώρα βεβαίως να μη σας πω τι έχει γίνει αυτά τα χρόνια με  τους ιδιωτικούς υπαλλήλους όπως λέτε, γιατί και αυτοί υπέστησαν σημαντικές μειώσεις στους μισθούς τους. Είδαν τον κατώτατο μισθό να πηγαίνει εκεί που πηγαίνει. Είδαν ατομικές συμβάσεις και τους ιδιωτικούς υπαλλήλους λοιπόν, για τους οποίους λέτε ότι είναι  η ραχοκοκαλιά της οικονομίας, τους γονατίσατε αυτά τα χρόνια.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Σωστά. Αλλά πρέπει  λοιπόν αφού γονάτισαν, να τους χτυπήσουμε και στο κεφάλι επιπλέον;  Ακριβώς γιατί δεν πρέπει  να γονατίσουν άλλο, ακριβώς γιατί πρέπει  να προχωρήσουμε, πρέπει  να επιτραπεί να έρθουν ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα και πρέπει  να αναπτυχθεί η καινοτομία.

Και ως προς αυτά τα πράγματα, το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι  μία παύλα, μία σιωπή. Το μόνο που λέει είναι  για αύξηση των δαπανών του δημοσίου. Δεν ξέρετε κύριε Σρόιτερ τι ωραίο είναι να πηγαίνεις στο χωριό, να υπόσχεσαι ότι θα διορίσεις, ότι θα αυξήσεις τις συντάξεις, ότι θα αυξήσεις μισθούς. «Βασιλιάς» αισθάνεσαι στο καφενείο, σε κερνάνε και το καφέ. Όλα ωραία.

Αυτό κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα. Όμως η λυπητερή θα έρθει τη Δευτέρα, την όποια Δευτέρα. Ελπίζω να μην είναι  αυτή, αλλά όταν τάζεις και είναι  γνωστό ότι δεν μπορείς να το πραγματοποιήσεις, τότε η κοινωνία εξεγείρεται και αυτό θα είναι  ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα αν παρ’ ελπίδα ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει τις εκλογές της Κυριακής.

Α. ΣΡΟΪΤΕΡ: Με μία κουβέντα για να κλείσουμε κύριε Δένδια. Εσείς πιστεύετε ότι αυτό το οποίο βλέπουμε ως δημοσκοπικό αποτέλεσμα αυτήν την ώρα, μία σημαντική διαφορά του ΣΥΡΙΖΑ, μπορεί να ανατραπεί τις επόμενες 3 – 4 μέρες;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Απολύτως. Και θα σας πω γιατί. διότι κατ’ αρχήν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει πολλές θετικές ψήφους. Από κάθε 100 ψηφοφόρους που λένε ότι είναι πιθανόν να ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ, μόνο οι 27 είναι  θετικοί για τον ίδιο το ΣΥΡΙΖΑ.

Οι 10 δεν δηλώνουν και οι 63 είναι  αρνητικοί για κάτι άλλο. Αρνητικοί για εμάς. Αυτή είναι  ένα μεγάλο «πηγάδι» όπως είπαμε. Το δεύτερο, στους αναποφάσιστους. Το 23,5% - 24% των αναποφάσιστων προέρχεται από τη Νέα Δημοκρατία.

Το 11% - 12/% των αναποφάσιστων προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ και σκέφτεται μήπως θα έπρεπε να ψηφίσει Νέα Δημοκρατία. Έχουμε ένα 35% και αυτό μόνο να έρθει, μέρος του, φτάνει για να γυρίσουμε την εκλογή.

Α. ΣΡΟΪΤΕΡ: Μένει να δούμε αν θα δικαιωθείτε. Εγώ να ευχηθώ και πάλι καλή προσωπική επιτυχία στη Β΄ Αθηνών.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ:  Σας ευχαριστώ πάρα πολύ.

Α. ΣΡΟΪΤΕΡ: Και να σας ευχαριστήσω πολύ για την παρουσία σας στο δελτίο του Alpha.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Και εγώ. Να είστε καλά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου