Πέμπτη 7 Απριλίου 2016

ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΘΥΜΗΘΕΙΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ ΤΗΝ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΟΥ ΠΗΡΕ ΠΕΡΣΙ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΙΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ 2015 Ο ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΡΟΪΤΕΡ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΒΕΝΙΖΕΛΟ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ALPHA! ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟΝ ΔΙΑΛΟΓΟ ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ ΟΙ ΔΥΟ ΑΝΤΡΕΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ ΟΠΩΣ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗΚΕ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΝ ΑΝΤΩΝΗ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ ΤΟΥ ''ΑΥΤΟΨΙΑ''!

Α. Σρόιτερ: Από τα όσα ακούσαμε από τον κ. Φίλη τον κυβερνητικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ πριν από λίγα λεπτά, είπε πως στην περίπτωση που έχουμε ένα ναι στη συμφωνία, τότε το δημοψήφισμα αυτό δεν μπορεί να το κρίνει και να το επικυρώσει η Βουλή και άρα η συμφωνία, το μνημόνιο, το ναι, όπως θέλετε πείτε το, δεν θα περάσει από τη Βουλή. Ένα το κρατούμενο.
Και το δεύτερο είναι ότι δεν θα έχουμε εκλογές άμεσα μετά από το δημοψήφισμα.
Ευ. Βενιζέλος: Το γεγονός ότι ο κ. Φίλης, το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση συζητά για το ενδεχόμενο το αποτέλεσμα να είναι «ΝΑΙ», σημαίνει κάτι. Σημαίνει ότι έχουν αλλάξει οι έρευνες της κοινής γνώμης, σημαίνει πως η αντίδραση της κοινωνίας έχει φτάσει ….
Α. Σρόιτερ: Αν και ήταν δικό μου ερώτημα ….
Ευ. Βενιζέλος: Έχει επίσης πολύ μεγάλη σημασία να πούμε ότι η κυβέρνηση εξακολουθεί να επιδιώκει να εγκλωβίσει τους πολίτες σε ένα τελείως τεχνητό, για να μην πω πλαστό, ερώτημα. Ότι τάχα δήθεν την Κυριακή θα πούμε ναι ή όχι σε δυο συγκεκριμένα έγγραφα τα οποία έχουν μεταφραστεί και εσφαλμένα από το Υπουργείο Εξωτερικών και άρα ο πολίτης δεν ξέρει ποιο είναι το πραγματικό περιεχόμενο των εγγράφων αυτών, τα οποία στο μεταξύ έχουν αποσυρθεί, τα οποία είναι συνεχώς υπό διαπραγμάτευση, είναι κείμενα τα οποία εντάσσονται στη ροή μιας πολύ μακράς συζήτησης.
Στην πραγματικότητα αυτό που ψηφίζουμε δεν είναι ναι ή όχι σε συγκεκριμένες προτάσεις της 26ης Ιουνίου. Ψηφίζουμε «ΝΑΙ» στην Ευρώπη, «ΝΑΙ» στο ευρώ, «ΝΑΙ» στη σταθερότητα, «ΝΑΙ» στην ασφάλεια, ή όχι σε όλα αυτά, επιλέγοντας το άγνωστο. Μια διαδρομή η οποία είναι άκρως επικίνδυνη και της οποίας μόνο τον πρόλογο έχουμε δει την εβδομάδα αυτή με τις τράπεζες κλειστές, με τους ανθρώπους να ταλαιπωρούνται και με τις συντάξεις να μην καταβάλλονται. Γιατί η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που εξεδόθη για το κλείσιμο των τραπεζών, δεν λέει ότι δεν καταβάλλονται οι συντάξεις. Λέει ότι οι συντάξεις πιστώνονται στους λογαριασμούς. Άλλο με πόσα ευρώ την ημέρα ο καθένας θα παίρνει τη σύνταξή του;
Α. Σρόιτερ: Ο κ. Φίλης τώρα λέει πως έχουμε ένα μικρό πρόβλημα ρευστότητας ως χώρα.
Ευ. Βενιζέλος: Αυτό το «μικρό πρόβλημα ρευστότητας» είναι στην πραγματικότητα το αδιέξοδο της χώρας. Αυτό το πρόβλημα ρευστότητας δυστυχώς το προκάλεσε η κυβέρνηση. Αυτό το πρόβλημα ρευστότητας είναι η αποδυνάμωση και ο εξευτελισμός της χώρας.
Και βεβαίως είναι δυστυχώς η απειλή καταστροφής του τραπεζικού συστήματος. Διότι άκουσα που λέγανε προηγουμένως εδώ οι συνομιλητές σας την άποψή τους για το εάν θα ανοίξουν οι τράπεζες την Δευτέρα, εάν αποφασιστεί ναι ή αν αποφασιστεί όχι.
Κοιτάξτε. Εάν αποφασιστεί όχι σίγουρα δεν πρόκειται να ανοίξουν οι τράπεζες για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Και με το ναι θα είναι δύσκολο. Και την Δευτέρα μπορεί να μην ανοίξουν, αλλά μπορεί να υπάρξει μια σοβαρή διαπραγμάτευση, μπορεί να αποκατασταθεί η ροή του ELA για την οποία μας ενημέρωσε τώρα ο συνάδελφός σας και έτσι να μπορούν οι τράπεζες να καλύψουν τις ανάγκες τους για ρευστότητα.
Α. Σρόιτερ: Ακόμη και εάν έχουμε μια συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, εσείς εκτιμάτε, γιατί έχετε συζητήσει πάρα πολλές φορές με αυτούς τους ανθρώπους, ότι θα έρθουν και θα μας πούνε τώρα που έχουμε τη συμφωνία βεβαίως, πάρτε αφειδώς χρήμα, ανοίξτε τις τράπεζες, ανασύρετε τους περιορισμούς κεφαλαίων και όλα καλά; Δεν θα έχουμε περιορισμό κεφαλαίων για πάρα πολύ καιρό;
Ευ. Βενιζέλος: Να σας πω κάτι. Εγώ έχω δώσει τη ζωή μου, όπως έχω πει, στην υπόθεση αυτή. Αγωνιζόμαστε με το κεφάλι κάτω 5 χρόνια να μη συμβεί αυτό. Να μην κλείσουν οι τράπεζες. Γιατί αφ’ ης στιγμής κλείσουν οι τράπεζες, όπως έγινε και στην Κύπρο, οι δυσκολίες πολλαπλασιάζονται. Όλα αυτά κρέμονται από κλωστές, από πολύ ευαίσθητες ισορροπίες.
Ακούω, ρωτάνε οι άνθρωποι "είναι εγγυημένες οι καταθέσεις;" Και ακούω την ευκολία και το θράσος με την οποία εκπρόσωποι της κυβέρνησης λένε ναι, βεβαίως, οι καταθέσεις τουλάχιστον έως 100.000 …..
Α. Σρόιτερ: Ο Πρωθυπουργός στο διάγγελμά του, πρέπει να σας πω, είπε σήμερα ότι εγγυάται τις καταθέσεις των Ελλήνων.
Ευ. Βενιζέλος: Πρόκειται λοιπόν για θράσος. Πώς εγγυάται ο κ. Τσίπρας τις καταθέσεις; Με ποια λεφτά; Πού θα βρει τα λεφτά να εγγυηθεί τις καταθέσεις έστω έως 100.000;
Ξέρετε ποιος εγγυάται τις καταθέσεις;
Α. Σρόιτερ: Το ελληνικό δημόσιο.
Ευ. Βενιζέλος: Το ελληνικό δημόσιο δια της κεντρικής του τράπεζας. Ποια είναι η κεντρική του τράπεζα; Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στη Φραγκφούρτη. Γι’ αυτό μπορούμε να εγγυηθούμε τις καταθέσεις.
Το δημόσιο λεφτά δεν έχει. Οι τράπεζες στα ταμεία τους λεφτά δεν έχουν. Ποιος έχει τα λεφτά; Ποιος έχει την απεριόριστη ρευστότητα; Την έχει μόνο η Φραγκφούρτη.
Άρα  την έχει μια Ελλάδα που είναι μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μια Ελλάδα που είναι μέσα στην ευρωζώνη, μια Ελλάδα που έχει την ασφάλεια ενός προγράμματος. Εμείς θέλαμε να είναι τώρα σε προληπτική πιστωτική γραμμή, δηλαδή στην έξοδο από το πρόγραμμα, αλλά δυστυχώς ο κ. Τσίπρας μας έβαλε βαθιά στο μνημόνιο ΙΙ και μας πηγαίνει στο μνημόνιο ΙΙΙ με εξαιρετικά κακούς όρους. Μόνο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι αυτή η οποία μπορεί να εγγυηθεί για μια κανονική χώρα της ευρωζώνης τις καταθέσεις, όπως και την απεριόριστη ρευστότητα.
Α. Σρόιτερ: Θα σας έλεγε λοιπόν κάποιος, αφού δεν πρόκειται να ανοίξουν οι τράπεζες, όπως φαίνεται ….
Ευ. Βενιζέλος: Άλλο είναι ζήτημα ημερών ή ωρών και άλλο είναι ζήτημα ετών. Το NAI κάνει το άνοιγμα των τραπεζών ζήτημα ημερών.
Α. Σρόιτερ: Το άλλο;
Ευ. Βενιζέλος: Το άλλο ζήτημα ετών.
Α. Σρόιτερ: Ετών;
Ευ. Βενιζέλος: Ναι. Η Κύπρος έκανε δύο χρόνια. Η ευέλικτη και μικρή οικονομία της Κύπρου με συναίνεση, με σοβαρότητα, χωρίς τις επιπολαιότητες του ελληνικού πολιτικού συστήματος.
Α. Σρόιτερ: Άρα λοιπόν λέτε ότι η μόνη μας διέξοδος ως χώρα είναι να πάρουμε αυτό το εξαιρετικά σκληρό κείμενο των μέτρων, το οποίο περιλαμβάνει αυτή τη στιγμή, γιατί εσείς και το ΠΑΣΟΚ και η Ν.Δ. και το Ποτάμι, όταν λέτε ναι στην Ευρώπη και το ευρώ, πρακτικά, λέτε ναι στο κείμενο.
Ευ. Βενιζέλος: Χρειάζεται σοβαρή διαπραγμάτευση μεταξύ αξιόπιστων ανθρώπων.
Α. Σρόιτερ: Πότε όμως; Τελείωσε η διαπραγμάτευση και έχουμε …
Ευ. Βενιζέλος: Η διαπραγμάτευση δεν έγινε ποτέ, κατά τη γνώμη μου. Ο κ. Τσίπρας νόμιζε ότι κερδίζει χρόνο, έφαγε πέντε μήνες. Το κόστος του χαμένου πεντάμηνου ξέρετε πόσο είναι; Το κόστος του χαμένου πενταμήνου ήταν 8 δισεκατομμύρια. Θέλετε να είμαι επιεικής; Το περιβόητο mail Χαρδούβελη έλεγε ότι θα ληφθούν μέτρα 900 εκατομμύρια, ας πούμε 1 δις. Πείτε ότι οι πιστωτές, οι Ευρωπαίοι και το ΔΝΤ, θα το διπλασιάζανε αυτό και αντί για ένα θα παίρναμε δύο δισεκατομμύρια μέτρα και θα πηγαίναμε στην προληπτική πιστωτική γραμμή.
Τώρα ο κ. Τσίπρας μιλάει για 8. Ο ίδιος ο κ. Τσίπρας μιλάει για 8. Η διαφορά είναι 6 δις. Τα 6 δις είναι το κόστος του χαμένου πενταμήνου. Ξέρετε γιατί; Γιατί όλες οι προβλέψεις ήταν ότι θα έχουμε φέτος ρυθμό ανάπτυξης 2,5%, ενώ τώρα είμαστε σε ύφεση 0,7% και οι οίκοι αξιολόγησης μετά το κλείσιμο των τραπεζών, την κρίση στην οικονομία, τις ακυρώσεις στον τουρισμό, μιλάνε για ύφεση 3%.
Δηλαδή αυτό σημαίνει 3% ύφεση. Υπολογίστε και το 2,5% ανάπτυξη που θα είχαμε, η διαφορά είναι 5,5 μονάδες του ΑΕΠ. 5,5 μονάδες του ΑΕΠ, είναι πάνω από 10 δισεκατομμύρια. Πρέπει να έχουμε μια αίσθηση των μεγεθών της ζημίας.
Λένε κάποιοι, μα είναι δυνατόν να κάνουμε κόπους πέντε χρόνια, θυσίες, περικοπές, ιδρώτα και αυτό να χαθεί σε πέντε μήνες; Μα, προεκλογικά έλεγα σε πέντε μέρες μπορεί να χαθούν, με λάθος επιλογές, οι θυσίες πέντε ετών.
Α. Σρόιτερ: Η κυβέρνηση λέει ότι εάν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος είναι ναι, θα το σεβαστεί και θα ακολουθήσει αυτό που θέλει ο λαός. Εάν το αποτέλεσμα είναι όχι, εσάς αυτό το πράγμα δεν θα σας λέει κάτι από ένα σημείο και μετά; Ότι ο ελληνικός λαός είναι αποφασισμένος να περάσει και πάρα πολύ δύσκολα εάν χρειαστεί, προκειμένου να αφήσει στην άκρη τα μνημόνια, ή αν θέλετε, τους επαχθείς όρους;
Ευ. Βενιζέλος: Ο καθένας αναλαμβάνει την ευθύνη του και ο κάθε πολίτης, η κάθε Ελληνίδα, ο κάθε Έλληνας με πολύ σοβαρότητα σκεπτόμενος τα παιδιά του, τα εγγόνια του, τον εαυτό του, τους συγγενείς του, τη δουλειά του, την ανεργία του, την επιχείρησή του, το χωράφι του, θα κάνει την επιλογή του.
Θα σκεφτεί ο αγρότης, μπορεί να μου αυξηθεί η φορολογία μου. Ναι, αλλά εάν βγω από το ευρωπαϊκό πλαίσιο θα χάσω τις επιδοτήσεις της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Μπορεί να σκεφτεί ο άνεργος, τι με νοιάζει εμένα; Εγώ χαμένος για χαμένος είμαι. Τι ναι τι όχι. Ναι, αλλά το «ΝΑΙ»  φέρνει επενδύσεις, φέρνει το ΕΣΠΑ, φέρνει δουλειές, φέρνει τουρισμό, ενώ το όχι σε οδηγεί σε πολύ μεγαλύτερη ανεργία, γιατί θα χαθούν θέσεις εργασίας.
Άρα ο καθένας θα κάνει τις επιλογές του. Μπορεί να υπάρχει κάποιος ο οποίος λέει χρωστάω πολλά στην τράπεζα, ας πάμε σε μια γενική αναταραχή, γιατί μπορεί να καταστραφεί η χώρα, να καταστραφούν οι τράπεζες, να χαθεί και η δική μου η υποχρέωση να ξεπληρώσω το δάνειο.
Δεν αντιλαμβάνονται οι φίλοι μας αυτοί ότι οι τράπεζες, εάν επέλθει η καταστροφή, θα περάσουν στον έλεγχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που τις στηρίζει και τις έχει δανείσει. Γιατί οι τράπεζες χρωστούν 120 δισεκατομμύρια στο ευρωσύστημα. Στη Φραγκφούρτη.
Άρα όλα τα δάνεια των ελληνικών επιχειρήσεων και όλα τα δάνεια των ελληνικών νοικοκυριών, έχουν ήδη δοθεί ως ενέχυρο στο ευρωσύστημα για το ELA.
Όταν λέει ο κ. Μονεμβασιώτης δεν θα πάρουμε περισσότερο ELA, ή πήραμε ένα δισεκατομμύριο, δύο δισεκατομμύρια, δεν είναι τζάμπα αυτό. Για να πάρουν οι τράπεζες αυτό δίνουμε εγγυήσεις. Τι εγγυήσεις; Και ομόλογα του ελληνικού δημοσίου τα οποία εκμηδενίζονται με τη χρεοκοπία, αλλά και τα δάνεια που χρωστάνε οι Έλληνες στις τράπεζες. Επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Οι τράπεζες δυστυχώς το τελευταίο διάστημα των πέντε μηνών τράβηξαν 90 δισεκατομμύρια ELA, υποθηκεύτηκαν στο ευρωσύστημα και μαζί υποθηκεύτηκαν όλα τα δάνεια των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών.
Αυτό είναι η τεράστια ζημιά που έχει γίνει από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, γιατί εμείς είχαμε απομακρυνθεί από αυτό. Είχαμε δώσει πίσω αυτά που χρωστούσαμε στο ευρωσύστημα. Ήταν πολύ μικρή η έκθεση που είχαμε στο ευρωσύστημα.
Α. Σρόιτερ: Εάν έχουμε ένα αποτέλεσμα το οποίο είναι κόντρα στις επιθυμίες της κυβέρνησης την Κυριακή, τι θα γίνει από εκεί και πέρα;
Ευ. Βενιζέλος: Ο κ. Τσίπρας είναι χαμένος για χαμένος. Έκανε τη λάθος επιλογή, διότι έπαιξε εν ου παικτοίς. Εγώ σας λέω ότι η κυβέρνηση κερδίζει, σύμφωνα με τη λογική της και ο κόσμος ψηφίζει όχι. Πώς θα διαχειριστεί το όχι; Τι θα πάει να κάνει; Τι διαπραγμάτευση;
Ο κ. Τσίπρας λέει στον κόσμο καταψηφίστε ένα κείμενο το οποίο, όπως μας είπε και με τη χθεσινή επιστολή του προς τους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΔΝΤ, κατά 90% το αποδέχεται. Μα, αφού θα έχει ειπωθεί όχι και θα έχει απορριφθεί, τι θα έχει απορριφθεί; Θα έχει απορριφθεί το 10% της διαφοράς; Εγκλωβίζεται στο όχι και ο ίδιος. Και εγκλωβίζεται πάρα πολύ άσχημα.
Α. Σρόιτερ: Στο ναι;
Ευ. Βενιζέλος: Στο «ΝΑΙ» έχει κρίση νομιμοποίησης άμεση. Και βεβαίως δεν λέω ότι πρέπει να πάμε αμέσως σε εκλογές και αλλαγή κυβέρνησης, πρέπει η χώρα να πάει συντεταγμένα, να συγκροτηθεί από την παρούσα Βουλή εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης η οποία θα επαναφέρει τη χώρα στην ομαλότητα, θα ανοίξει τις τράπεζες και μετά οργανωμένα, όπως προβλέπει το Σύνταγμα, θα πάμε και σε εκλογές. Αλλά με άλλη κυβέρνηση. Γιατί τον πρώτο χρόνο μετά τις εκλογές, σύμφωνα με το άρθρο 41 παρ. 4 του Συντάγματος, δεν μπορούμε να πάμε με την παρούσα κυβέρνηση ως κυβέρνηση εκλογών. Πρέπει να υπάρξει κυβέρνηση υπηρεσιακή ή οικουμενική.
Α. Σρόιτερ: Άρα λέτε ότι το σωστό και το υπεύθυνο για την αντιπολίτευση, ακόμη και αν χάσει το δημοψήφισμα η κυβέρνηση και ο κ. Τσίπρας, δεν είναι να ζητήσει την παραίτησή της.
Ευ. Βενιζέλος: Την επόμενη μέρα πρέπει να υπάρχει η χώρα, πρέπει να υπάρχει η οικονομία, πρέπει να αποκατασταθεί η εθνική ενότητα, πρέπει να γίνει εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης, πρέπει να πάμε να ανοίξουμε τις τράπεζες σε συνεργασία με τον κ. Ντράγκι και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και να κάνουμε τη διαπραγμάτευση σε σωστή βάση, γρήγορα. Διότι διαπραγμάτευση με τον κ. Τσίπρα, τον κ. Βαρουφάκη και όλη αυτή την ομάδα δεν έγινε.
Η χώρα νομίζω ότι κρεμάστηκε απλώς στα μανταλάκια των διεθνών μέσων ενημέρωσης.
Α. Σρόιτερ: Η εικόνα είναι ότι έγινε μια πολύ σκληρή διαπραγμάτευση ….
Ευ. Βενιζέλος: Όχι, είναι ένα επικοινωνιακό τέχνασμα. Δεν έγινε καμία διαπραγμάτευση. Δεν γινόταν διαπραγμάτευση. Γινόταν μόνο διαπραγμάτευση εσωτερική στο ΣΥΡΙΖΑ και διαπραγμάτευση Τσίπρα – Καμμένου.
Εάν εμείς τα προηγούμενα χρόνια αντί να κάνουμε την πραγματική δουλειά κάναμε επικοινωνία και αφηγούμασταν κάθε βράδυ στις τηλεοράσεις τις δυσκολίες μας, θα είχαμε απλώς τρελάνει τον κόσμο και θα είχαμε καταστρέψει την Ελλάδα.
Τώρα, λένε οι Έλληνες, τι είναι αυτά που μας λέτε; Εσείς μας καταστρέψατε ούτως ή άλλως, γιατί χάσαμε το 25% του ΑΕΠ. Περικοπήκανε οι αποδοχές στο δημόσιο 30 – 35%. Κοπήκανε συντάξεις.
Α. Σρόιτερ: Και πολλά ακόμη.
Ευ. Βενιζέλος: Βεβαίως και πολλά ακόμη. Έχουμε ανεργία 26%, αλλά είναι κανείς λογικός άνθρωπος που πιστεύει ότι μπορούσαμε να τα αποφύγουμε αυτά και δεν τα αποφύγαμε; Το δίλημμά μας ήταν να τα κάνουμε αυτά ή να μην τα κάνουμε;
Το δίλημμά ήταν και είναι να κάνουμε θυσίες σκληρές, αλλά τις λιγότερες δυνατές, να χάσουμε το 25% του ΑΕΠ για να κρατήσουμε το 75%. Γιατί εάν πάμε στη δραχμή, θα πάμε σε μια ραγδαία υποτίμηση, θα χάσουμε το υπόλοιπο 50% και από εκεί που είχαμε κερδίσει το 75% και είχαμε χάσει το 25% ,είναι ζήτημα αν θα κρατήσουμε το 25%.
Α. Σρόιτερ: Εγώ βλέπω ότι η κριτική όσο περνάει ο καιρός και μαθαίνει ο κόσμος, γιατί και ο κόσμος ξαφνικά έχουμε γίνει όλοι μικροί οικονομολόγοι με αυτά που συμβαίνουν, η κριτική στο ΠΑΣΟΚ γενικά κ. Πρόεδρε, δεν επικεντρώνεται στο αν θα μπορούσατε να αποφύγετε κάποια μέτρα του μνημονίου, έτσι όπως εξελίχθηκε η κατάσταση. Επικεντρώνεται στο τι κάνατε τον πρώτο καιρό.
Ευ. Βενιζέλος: Αυτά αφορούν τον κ. Παπανδρέου και την περίοδό του.
Α. Σρόιτερ: Αφορά το ΠΑΣΟΚ.
Ευ. Βενιζέλος: Ναι, αφορά το ΠΑΣΟΚ, αλλά το ΠΑΣΟΚ υπό τον κ. Παπανδρέου.
Α. Σρόιτερ: Και θυμίζω ότι το ΠΑΣΟΚ έστω υπό τον κ. Παπανδρέου όπως σωστά λέτε, ξόρκιζε κάθε κούρεμα του χρέους ….
Ευ. Βενιζέλος: Όχι, όχι ….
Α. Σρόιτερ: Θυμάμαι τον κ. Παπακωνσταντίνου να βγαίνει και να λέει ποτέ δεν θα κουρευτεί ….
Ευ. Βενιζέλος: Θα έρθω σε αυτό αμέσως, εάν μου δώσετε μερικά δευτερόλεπτα. Ως τώρα το βίωμα του κόσμου ποιο ήταν; Ότι έχασε λεφτά, ότι έχασε ευκαιρίες, ότι έχασε τη βολή του, ότι υπεβλήθη σε θυσίες. Αλλά σου λέει, αυτή είναι η κρίση. Η κρίση εμφανίστηκε μετά το μνημόνιο. Ενώ δεν είναι το μνημόνιο που έφερε την κρίση. Αλλά η κρίση έφερε το μνημόνιο.
Άλλα βιώματα δεν υπήρχαν. Άλλα βιώματα υπάρχουν τώρα. Είναι το βίωμα της κλειστής τράπεζας. Είναι το βίωμα του συνταξιούχου που κάθεται στην ουρά και ξανακάθεται στην ουρά και ξανακάθεται για να πάρει 60 ευρώ, αν τα βρει.
Είναι το βίωμα του σούπερ μάρκετ που θυμίζει μέρες πολέμου, μέρες δικτατορίας, μέρες επιστράτευσης. Τώρα πλέον ο καθένας μπορεί να συγκρίνει βιώματα με βιώματα και μιλάμε για τρεις μέρες. Μιλάμε για τρεις μέρες.
Α. Σρόιτερ: Φοβάστε χειρότερα;
Ευ. Βενιζέλος: Πάμε στο χρέος.
Α. Σρόιτερ: Με δυο λόγια πρόεδρε, γιατί πρέπει να κλείσουμε.
Ευ. Βενιζέλος: Ναι, αλλά αξίζει τον κόπο να το έχουμε πει στην τόσο ωραία εκπομπή σας. Το 2012 κάναμε το μεγάλο κούρεμα και τη μεγάλη αναδιάρθρωση. Σε πραγματικούς όρους αυτό είναι 180 δισεκατομμύρια. Δηλαδή 100% του σημερινού ΑΕΠ. Γιατί και τους ιδιώτες κουρέψαμε διεθνώς, αλλά και τους Ευρωπαίους. Τους Ευρωπαίους δανειστές μας, τους θεσμούς και τις χώρες, τις κουρέψαμε στην προβολή του χρέους μέχρι την εξόφλησή του 100 δισεκατομμύρια, λέει ο ESM στη φετινή έκθεσή του.
Αυτό το κούρεμα σε πραγματικούς όρους δεν έχει αποτυπωθεί ονομαστικά. Δηλαδή ως κλάσμα  χρέος προς ΑΕΠ, αλλά είναι πολύ εύκολο να γίνει αυτό. Γιατί έχουμε τόσο καλά επιτόκια, τόσο μεγάλη διάρκεια, που εύκολα μπορούμε να κάνουμε τη λογιστική απεικόνιση του χρέους σωστά.
Είχε η κυβέρνηση αυτή, όπως και η δική μας αν έμενε, τώρα που θα βγαίναμε από το πρόγραμμα ένα τεράστιο ατού στα χέρια της. Το κούρεμα έπρεπε να γίνει το 2010. Το 2010 το κούρεμα δεν έγινε.
Α. Σρόιτερ: Το ξορκίζανε τότε.
Ευ. Βενιζέλος: Το ξορκίζανε ρητορικά. Ρητορικά. Γιατί δεν έγινε το κούρεμα το 2010; Δεν έγινε γιατί δεν το ήθελε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Άρα δεν θα στήριζε το κούρεμα. Για να κάνεις κούρεμα χωρίς να γίνεις Αργεντινή, πρέπει να έχεις λεφτά από τους εταίρους σου για να κάνεις εθελοντικό κούρεμα, να δώσεις κάτι έναντι για να μπορέσεις να κάνεις το κούρεμα.
Όλοι  δε αυτοί που λένε ότι το 2012 πλήξαμε τις ελληνικές τράπεζες και τα ελληνικά ταμεία, έχουν αντιληφθεί πόσα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου είχαν το 2010 οι τράπεζες και τα ταμεία;
Α. Σρόιτερ: Σας έχω ακούσει να λέτε ….
Ευ. Βενιζέλος: Άρα λοιπόν από την άποψη αυτή δεν μπορούσε να κάνει η κυβέρνηση μονομερώς κάτι. Έπρεπε να το κάνει σε συμφωνία με την Ευρώπη, γιατί χρειαζόταν λεφτά και στήριξη από την Ευρώπη.
Τι έλεγε προεκλογικά ο κ. Τσίπρας; Αυτό που λέει η κυρία Κωνσταντοπούλου και σήμερα, μετεκλογικά. Το χρέος είναι απεχθές, διαγραπτέο, θα κάνουμε μονομερείς κινήσεις και διεθνή διάσκεψη. Τι λέει στις επιστολές του τώρα στους εταίρους; Ότι σας παρακαλώ πολύ δώστε μου μερικές παραμετρικές αλλαγές. Μερικές διευθετήσεις. Δώστε μου μια παράταση, ένα καλύτερο επιτόκιο. Άρα πότε λέει αλήθεια;
Α. Σρόιτερ: Κακώς το ζητάει;
Ευ. Βενιζέλος: Καλώς το ζητάει.
Α. Σρόιτερ: Καλώς παλεύει;
Ευ. Βενιζέλος: Καλώς παλεύει και θα το πάρει γιατί είναι έτοιμο αυτό. Είναι ανοιχτές οι θύρες. Δεν είναι το πρόβλημα της διαπραγμάτευσης το χρέος. Το πρόβλημα της διαπραγμάτευσης είναι το έλλειμμα.
Α. Σρόιτερ: Αν μπορεί να πάρει το χρέος, αν διαφωνούμε σε δυο τρία μέτρα και αν στην ουσία τα έχουμε βρει σε όλα, πραγματικά δεν μπορώ να καταλάβω …. Γιατί δεν έχουμε συμφωνία;
Ευ. Βενιζέλος: Γιατί εξαπατά. Αυτό που λέει ο κ. Τσίπρας ότι το πρόβλημα είναι το χρέος, είναι ψέμα. Το χρέος είναι έτοιμο.
Α. Σρόιτερ: Τότε γιατί δεν έχουμε συμφωνία;
Ευ. Βενιζέλος: Αυτό που λέει ο κ. Τσίπρας ότι το πρόβλημα είναι το αναπτυξιακό πακέτο είναι ψέμα. Το αναπτυξιακό πακέτο υπάρχει. Το πακέτο Γιούνγκερ είναι η αναμόχλευση του ΕΣΠΑ, της ΚΑΠ, των κονδυλίων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.
Α. Σρόιτερ: Αν είναι τόσο καλά τα πράγματα κ. Βενιζέλο γιατί δεν έχουμε συμφωνία και έχουμε αυτή την κατάσταση;
Ευ. Βενιζέλος: Διότι υπάρχει αναξιοπιστία, έλλειψη επαγγελματισμού, έλλειψη πολιτικής βούλησης και αδυναμία συμφωνίας στα μέτρα που αφορούν το έλλειμμα. Δηλαδή την παραμονή σε συνθήκες μικρού πρωτογενούς πλεονάσματος.
Γιατί έχουμε μπλέξει εκεί; Γιατί χάθηκε το πεντάμηνο και κάθε μέρα που περνούσε χαμένη, ανέβαζε το λογαριασμό.
Α. Σρόιτερ: Αν βγάζω ένα κεντρικό συμπέρασμα, είναι ότι …
Ευ. Βενιζέλος: Ψηφίστε ναι.
Α. Σρόιτερ: Ψηφίστε ναι λέτε και από εκεί και πέρα ακόμη και με το ναι θα δυσκολευτούμε πάρα πολύ και ειδικά στο ….
Ευ. Βενιζέλος: Αλλά το όχι είναι η απόλυτη καταστροφή. Το αδιέξοδο.
Α. Σρόιτερ: Κύριε Πρόεδρε, σας ευχαριστώ πάρα πολύ.
Ευ. Βενιζέλος: Εγώ σας ευχαριστώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου