Α. Σρόιτερ: Σε αυτό το σημείο να καλησπερίσουμε τον πρώην Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, τον κ. Ευάγγελο Βενιζέλο. Κύριε Πρόεδρε καλησπέρα.
Ευ. Βενιζέλος: Καλησπέρα.
Α. Σρόιτερ: Ευχαριστώ που είστε εδώ μαζί μας στο δελτίο του «Alpha»
Ευ. Βενιζέλος: Εγώ ευχαριστώ για την πρόσκληση.
Α. Σρόιτερ: Χαρά μας. Θα μου επιτρέψετε να ξεκινήσω με την επικαιρότητα της ημέρας.
Ευ. Βενιζέλος: Παρακαλώ.
Α. Σρόιτερ: Πριν από λίγο είχαμε και επίσημα την ανακοίνωση ότι η κα Κωνσταντοπούλου θα συνεργαστεί με το Κόμμα του κ. Λαφαζάνη. Θέλω να μου πείτε η πολιτική σας εκτίμηση ποια είναι; Θα προσδώσει στην Λαϊκή Ενότητα η κα Κωνσταντοπούλου;
Ευ. Βενιζέλος: Η κα Κωνσταντοπούλου φαντάζομαι ότι εκφράζει πράγματι μια τάση στο εσωτερικό του παλιού ΣΥΡΙΖΑ, άρα ενισχύει τη θέση του κ. Λαφαζάνη και της Λαϊκής Ενότητας. Βεβαίως από την άλλη μεριά η παρουσία της απωθεί ένα πολύ μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης, γιατί εκφράζει μια ολιστική, για να μην πω αυταρχική αντίληψη για τα πράγματα και μια πολύ ιδιόρρυθμη αντίληψη για τους θεσμούς. Ήταν μια επιβάρυνση για το κοινοβουλευτικό μας πολίτευμα η ατυχής επιλογή της κας Κωνσταντοπούλου ως Προέδρου της Βουλής. Αυτή την επιλογή την έκανε ο κ. Τσίπρας. Άρα και ο κ. Τσίπρας έχει ευθύνη για ό,τι έχει συμβεί. Και πρέπει αυτό να το θυμάται ο πολίτης.
Α. Σρόιτερ: Άρα λέτε ότι έχει φανατικούς εχθρούς αλλά και φανατικούς «υποστηρικτές» οι οποίοι θα …
Ευ. Βενιζέλος: Φαντάζομαι ότι καταλάβατε πως εννοώ πως έχει πολύ λίγους φανατικούς υποστηρικτές σε σχέση με τους πάρα πολλούς ενοχλημένους από τη συμπεριφορά της.
Α. Σρόιτερ: Μένει να το δούμε. Θέλω το σχόλιό σας και για την περίπτωση του κ. Μητρόπουλου, ο οποίος όπως φαίνεται δεν θα είναι στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ και για το οικονομικό θέμα το οποίο είναι σε εξέλιξη, αλλά κυρίως επειδή εξέφραζε μια διαφορετική θέση όλο αυτό το διάστημα.
Ευ. Βενιζέλος: Για το ουσιαστικό ζήτημα, για την υπόθεση Μητρόπουλου, δεν θέλω να κάνω κανένα σχόλιο, δεν ξέρω τίποτε, πέρα από υπαινιγμούς ,δημοσιογραφικές πληροφορίες, τηλεοπτικές συζητήσεις οι οποίες δεν νομίζω ότι αποτελούν βάση αξιολόγησης.
Από εκεί και πέρα έτσι τρώγονται τα παιδιά του ΣΥΡΙΖΑ. Νομίζω ότι είναι ένα φαινόμενο αποδιάρθρωσης αυτό το οποίο συμβαίνει. Ο κ. Μητρόπουλος ανήκει επίσης στην ομάδα των στελεχών που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ και που έδωσαν πολύ μεγάλη μάχη εναντίον του Μνημονίου, για την "αντιμνημονιακή καθαρότητα "στον ευρύτερο χώρο της Δημοκρατικής Παράταξης, του παλαιού κραταιού ΠΑΣΟΚ. Τώρα έχουν φτάσει να είναι υποστηρικτές, ή εν πάση περιπτώσει εκφραστές μιας ανοχής απέναντι στο 3ο Μνημόνιο, το άχρηστο Μνημόνιο, αυτό που δεν ήταν ούτε μοιραίο ούτε αναγκαίο.
Γιατί είναι άλλο να οδηγείς τη χώρα σε Μνημόνιο για να μην καταστραφεί ,με έλλειμμα 15,7%, με ύφεση τεράστια ήδη από το 2007 και άλλο να ξαναμπαίνεις σε Μνημόνιο ενώ είχες φτάσει σε θετικό ρυθμό ανάπτυξης, σε πρωτογενές πλεόνασμα και σε ένα κλίμα αισιοδοξίας στην οικονομία.
Α. Σρόιτερ: Είμαστε σε προεκλογικούς ρυθμούς, θέλω να ξεκινήσουμε και να ασχοληθούμε με το ΠΑΣΟΚ κ. Πρόεδρε. Το ΠΑΣΟΚ το οποίο έγινε Ελιά ένα διάστημα, μετά έγινε Δημοκρατική Παράταξη, τώρα γίνεται Δημοκρατική Συμπαράταξη. Το αστείο για να σας κάνω λίγο χιούμορ στο twitter σήμερα είναι ότι σαν τα κέντρα τα νυχτερινά, τα οποία αλλάζουν διαρκώς μαρκίζα επειδή το μαγαζί δεν πάει καλά, αλλά κανονικά πρέπει να αλλάξουν τραγουδιστές, λένε.
Ευ. Βενιζέλος: Η παρατήρησή σας έχει κάποια βάση επικοινωνιακή. Γιατί δεν πρέπει να έχουμε συχνές αλλαγές του ονόματος και του εμβλήματος μιας ολόκληρης Παράταξης.
Α. Σρόιτερ: Τρεις αλλαγές σε ένα χρόνο.
Ευ. Βενιζέλος: Το ΠΑΣΟΚ είναι ένα Κόμμα το οποίο ακρωτηριάστηκε, ταλαιπωρήθηκε, ταπεινώθηκε επειδή σήκωσε ένα δυσανάλογα μεγάλο βάρος, μόνο του, με σταθερότητα και συνέπεια επί 5,5 χρόνια. Γιατί οι άλλοι, όπως θυμάστε κ. Σρόιτερ, ξεκίνησαν διαφορετικά. Η Νέα Δημοκρατία πέρασε μια πολύ ωραία αντιμνημονιακή περίοδο και προσχώρησε στην αντίληψή μας το Νοέμβριο του 2011.
Η ΔΗΜΑΡ το ίδιο, επί ένα χρόνο είχε μια επαμφοτερίζουσα αποδοχή της δικής μας στρατηγικής, όσο ήταν στην Κυβέρνηση.
Α. Σρόιτερ: Αυτή η νέα μετονομασία σας σας βρίσκει σύμφωνο;
Ευ. Βενιζέλος: Με βρίσκει σύμφωνο κάθε ενέργεια συσπείρωσης. Αποδίδω πολύ μεγαλύτερη σημασία στο γεγονός ότι η μικρή, η εξωκοινοβουλευτική τώρα ΔΗΜΑΡ, έστω κατά πλειοψηφία, συστρατεύεται με το ΠΑΣΟΚ και θα ήμουν ευτυχής αν αυτό είχε γίνει το 2012, που το είχα προτείνει στον κ. Κουβέλη. Αν αυτό είχε γίνει το 2013, ή αν είχε γίνει στις ευρωεκλογές το 2014.
Επίσης θα μου επιτρέψετε να πω ότι κάποιοι που είχαν αντιρρήσεις για το εγχείρημα της Ελιάς, που έδωσε ένα 8% τότε υπό εξαιρετικά άσχημες συνθήκες, θα έχουν φαντάζομαι όλοι αντιληφθεί ποιο θα ήταν το ποσοστό του ΠΑΣΟΚ ,αν δεν είχαμε τον Ιανουάριο τη διάσπαση που προκάλεσε ο κ. Παπανδρέου με τη δημιουργία του προσωπικού του Κόμματος.
Α. Σρόιτερ: Τώρα μια και λέτε για τον κ. Παπανδρέου σε αυτή την πρωτοβουλία της κας Γεννηματά για συσπείρωση του Κέντρου και των δυνάμεων στην Κεντροαριστερά, εσείς ήσασταν αντίθετος στην επιστροφή του κ. Παπανδρέου.
Ευ. Βενιζέλος: Όχι, αντίθετος. Δεν ερωτήθηκα, ούτε χειρίστηκα τίποτε, ούτε έχω κανένα προσωπικό πρόβλημα.
Α. Σρόιτερ: Ήσασταν σύμφωνος;
Ευ. Βενιζέλος: Δεν τέθηκε το θέμα σε εμένα. Από ό,τι κατάλαβα εκ των υστέρων, γίνονταν συζητήσεις από την πλευρά του κ. Παπανδρέου για συνεργασία δυο διαφορετικών Κομμάτων και από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ για μια επάνοδο αυτών που το διέσπασαν. Άρα δεν υπήρχε βάση συνεννόησης, ήταν διαφορετικές οι συχνότητες.
Αλλά ξέρετε, εγώ έχω μείνει στο ΠΑΣΟΚ ως ένας στρατιώτης του, παρ' ότι έχω διατελέσει Πρόεδρός του υπό πολύ δύσκολες συνθήκες και έχω σηκώσει ένα τεράστιο βάρος παραλαμβάνοντας μια κατάσταση από άλλους. Δεν παρέλαβα μια κατάσταση που δημιούργησα, ούτε σε σχέση με το ΠΑΣΟΚ, ούτε σε σχέση με την ελληνική οικονομία και το Μνημόνιο. Έχω μείνει, ακριβώς γιατί θεωρώ ότι το ΠΑΣΟΚ, η Δημοκρατική Παράταξη, η Δημοκρατική Συμπαράταξη με τους φίλους της ΔΗΜΑΡ που έρχονται έστω τώρα, είναι καταλύτης και εγγυητής γι' αυτό που έχει ανάγκη η χώρα.
Το ΠΑΣΟΚ δεν αποτελεί τη λύση ή το πρόβλημα στη φάση αυτή. Είναι όμως καταλύτης και εγγυητής. Η χώρα είναι σε αδιέξοδο, οι επτά μήνες που πέρασαν, οι επτά μήνες Τσίπρα – Καμμένου ήταν τραγικοί, ακόμη δεν έχουμε αντιληφθεί το βάθος της ζημιάς που έχει προκληθεί στην οικονομία και στους θεσμούς και στη νοοτροπία της κοινωνίας και στη διεθνή εικόνα της χώρας και στην προοπτική της ελληνικής οικονομίας.
Άρα η χώρα χρειάζεται μια υπέρβαση. Και θα μου πείτε «θα ήταν προτιμότερο να μην είχαμε ζήσει το επτάμηνο Τσίπρα;». Θα ήταν πολύ καλύτερη η κατάσταση οικονομικά. Η κοινωνία όμως δεν θα είχε εκτονωθεί, η κοινωνία θα ήταν σε έξαλλη κατάσταση. Γιατί η δική μας Κυβέρνηση, η προηγούμενη Κυβέρνηση θα είχε αναγκαστεί να κάνει ένα συμβιβασμό, μια συμφωνία πολύ διαφορετική από το Μνημόνιο, με πολύ λίγα μέτρα, αλλά αυτά τα λίγα μέτρα, ας πούμε το e-mail Χαρδούβελη που είναι το 1/5 του Μνημονίου, θα προκαλούσαν τεράστια ασύμμετρη αντίδραση και η κοινωνία θα πίστευε ότι υπάρχει άλλη λύση, υπάρχει σχέδιο Β, μπορούμε να βρούμε μια ανώδυνη λύση εντός ευρώ, ή να παίξουμε με τη λύση της δραχμής.
Τώρα, έχουμε υποστεί μια τεράστια οικονομική βλάβη, αλλά πιστεύω ότι έχει επέλθει μια κοινωνική εκτόνωση και εξισορρόπηση και υπάρχει η ωριμότητα να κάνουμε την υπέρβαση. Η υπέρβαση είναι η συσπείρωση και η κυβερνητική συνεργασία όλων των δημοκρατικών δυνάμεων που εν τέλει αποδέχονται το ευρωπαϊκό πλαίσιο αναφοράς.
Το αποδέχεται –λέει – και ο κ. Τσίπρας. Να το δούμε. Εάν το αποδέχεται, πρέπει κι αυτός να αποδεχτεί κόστος και θυσίες, όπως αποδεχτήκαμε όλοι.
Α. Σρόιτερ: Το λέτε αυτό και το λέτε αυτό σε κάθε ευκαιρία. Αν δούμε το εκλογικό τοπίο σήμερα και οι δημοσκοπήσεις σήμερα γίνονταν εκλογές και είχαμε τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων, θα βλέπαμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα χρειαζόταν κι άλλα Κόμματα για να κυβερνήσει …
Ευ. Βενιζέλος: Αν είναι πρώτος.
Α. Σρόιτερ: Είπα με βάση τις δημοσκοπήσεις τις σημερινές, αν ήταν αυτό το αποτέλεσμα.
Ευ. Βενιζέλος: Που έχουν όμως και μια δυναμική μέσα τους, έχουν τάσεις.
Α. Σρόιτερ: Εγώ μιλάω για τη σημερινή φωτογραφία. Το ΠΑΣΟΚ θα μπορούσε να παίξει ένα ρόλο σε αυτή τη Κυβέρνηση συνεργασίας. Από την άλλη όμως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν σας θέλει κ. Πρόεδρε, το λέει σε κάθε ευκαιρία ο κ. Τσίπρας.
Ευ. Βενιζέλος: Ο κ. Τσίπρας δεν θέλει κανέναν, θα μου επιτρέψετε να πω.
Α. Σρόιτερ: Λέει ότι «δεν θέλω συνεργασία με Κόμματα που ανήκουν στο παλιό κατεστημένο ή στην εθνική της διαπλοκής».
Ευ. Βενιζέλος: Ωραία. Ο κ. Τσίπρας λέει: «εκφράζω το νέο και οι άλλοι είναι το παλιό», το λέει και ο κ.Θεοδωράκης αυτό. Είχα σήμερα την ευκαιρία ,σε μια ραδιοφωνική συζήτηση με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ,να θυμηθώ ένα ποίημα του Μπρεχτ για το καινούργιο που έρχεται, αλλά από μέσα κρύβει το παλιό και όχι μόνο ένα απλό, αθώο παλιό, αλλά ένα επικίνδυνο παλιό, γιατί το ποίημα αυτό είναι ποίημα του 1938.
Ποιο είναι το νέο; Το νέο είναι τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που εγκατέλειψαν το ΠΑΣΟΚ και στο πλαίσιο ενός πολιτικού τυχοδιωκτισμού πήγαν να γίνουν βουλευτές ή υπουργοί του αντιμνημονιακού ΣΥΡΙΖΑ και τώρα ,εντός επτά μηνών, είναι θερμοί κήρυκες του μνημονιακού Τσίπρα; Το καινούργιο είναι ο κ. Δραγασάκης, συμπαθέστατος, αλλά τόσα χρόνια στο κουρμπέτι του ΚΚΕ ,παρά λίγο Γραμματέας του ΚΚΕ στη θέση της κας Παπαρήγα; Το νέο το εκφράζει ο κ. Φλαμπουράρης; Το εκφράζουν οι πρακτικές που είδαμε στη Βουλή; Το εκφράζει αυτός ο εμφύλιος σπαραγμός ο οποίος θυμίζει τη διάσπαση του ΚΚΕ το 1968, για όσους έχουν ζήσει την πρακτική και την εμπειρία της κομμουνιστικής Αριστεράς;
Ή το νέο το εκφράζουν οι απολιτίκ, το εκφράζουν αυτοί οι οποίοι μπορούν με άνεση να είναι τη μια εβδομάδα νεοφιλελεύθεροι και την άλλη σοσιαλδημοκράτες; Ή να μετέχουν σε δύο ομάδες στην πραγματικότητα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και στη φιλελεύθερη και στη σοσιαλιστική;
Α. Σρόιτερ: Η ουσία κ. Πρόεδρε είναι όμως η ίδια: δεν σας θέλει για κυβερνητικούς εταίρους.
Ευ. Βενιζέλος: Μισό λεπτό, ούτε εμείς θέλουμε τον κ. Τσίπρα για κυβερνητικό εταίρο. Η χώρα τους θέλει όλους και μάλιστα το ζήτημα δεν είναι το ΠΑΣΟΚ. Το ζήτημα είναι πρωτίστως η σχέση μεταξύ των δύο μεγαλύτερων Κομμάτων. Πρέπει στην επόμενη Κυβέρνηση να συνυπάρξει και ο ΣΥΡΙΖΑ και η Νέα Δημοκρατία και η Νέα Δημοκρατία και ο ΣΥΡΙΖΑ, και το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ. Διότι αυτή είναι η μόνη λύση.
Η αλαζονική αντίληψη περί αυτοδυναμίας δεν οδηγεί πουθενά. Ποτέ δεν οδήγησε πουθενά. Παρήλθε η εποχή αυτή και είναι κρίμα που έμεινε το bonus των 50 εδρών, γιατί για φανταστείτε ένα Κόμμα που παίρνει 23% παίρνει 50 έδρες παραπάνω κι ένα Κόμμα που παίρνει 22,7% παίρνει 50 έδρες λιγότερες. Αυτό είναι μια ανακολουθία και μία αντιδημοκρατική αντίφαση.
Θα ήταν πολύ καλύτερα τα πράγματα, αν δεν υπήρχε το bonus το οποίο αυτή τη στιγμή λειτουργεί παραπλανητικά και βλαπτικά για την εθνική ενότητα. Ανεξαρτήτως λοιπόν bonus, το οποίο πρέπει να καταργηθεί το ταχύτερο, για να πάμε σε μια αντίληψη συνεργατικού κοινοβουλευτισμού, δεν πρέπει η χώρα να οδηγηθεί ξανά σε εκλογές, δεν έχουμε περιθώριο διπλών εκλογών, όπως έγινε το 2012. Δεν μπορεί να χαθεί άλλος χρόνος, πρέπει να υπάρξει Κυβέρνηση με τα Κόμματα που δηλώνουν ότι ανήκουν στο ευρωπαϊκό στρατόπεδο.
Α. Σρόιτερ: Έστω και χωρίς τον κ. Τσίπρα Πρωθυπουργό;
Ευ. Βενιζέλος: Γιατί ο κ. Τσίπρας τι είναι; Μόνιμος Πρωθυπουργός;
Α. Σρόιτερ: Γιατί είπε ότι «εγώ σε Κυβέρνηση συνεργασίας δεν θα είμαι Πρωθυπουργός, δεν γίνομαι νέος Παπαδήμος».
Ευ. Βενιζέλος: Και τι έγινε; Ο κ. Παπαδήμος επελέγη ως ένα εξωκοινοβουλευτικό πρόσωπο κύρους, για να συνεργαστεί το ΠΑΣΟΚ με τη Νέα Δημοκρατία. Τότε μάλιστα και με τον κ. Καρατζαφέρη του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού. Δεν ήταν αρχηγός κόμματος. Ο κ. Τσίπρας είναι αρχηγός Κόμματος, άρα ένας λόγος παραπάνω. Μπορεί να κριθεί ότι οι αρχηγοί των κομμάτων δεν πρέπει να μετέχουν σε αυτή την Κυβέρνηση.
Η Κυβέρνηση δεν πρέπει να είναι τεχνητό άθροισμα κομμάτων. Πρέπει να είναι μια κανονική εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης, η οποία θα εφαρμόσει το Μνημόνιο κάνοντας μια συνεχή συζήτηση με τους εταίρους ώστε να λειαίνονται όλα τα στοιχεία τα οποία είναι αρνητικά και υφεσιακά και να ενθαρρύνονται όλες οι διαρθρωτικές αλλαγές, οι οποίες είναι αναπτυξιακές.
Αλλά δεν φτάνει το Μνημόνιο. Χρειαζόμαστε ένα εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης. Για παράδειγμα, το Μνημόνιο δεν μας λέει εάν πρέπει να έχουμε ανταγωνιστικά και αξιοκρατικά Πανεπιστήμια, καλά σχολεία. Δεν έχει μια συνολική αντίληψη για τη Δικαιοσύνη, για τη γρήγορη και εκσυγχρονισμένη απονομή της Δικαιοσύνης.
Υπάρχουν θέματα που αφορούν, για παράδειγμα, την ελληνική γεωργία ή τον ελληνικό τουρισμό, τα οποία είναι υπαρξιακής σημασίας για την ελληνική οικονομία και δεν περιλαμβάνονται στο Μνημόνιο. Ή το ζήτημα της απασχόλησης. Όμως αυτό δεν μπορεί να είναι η προσβλητική για τη λογική μας φράση «παράλληλο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ».
Ο ΣΥΡΙΖΑ χτες έδωσε στη δημοσιότητα ένα κυβερνητικό πρόγραμμα που δεν έχει καμία σχέση με το "πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης", τις υποσχέσεις και τα δώρα της Θεσσαλονίκης, δεν δίνει εξήγηση γιατί σε επτά μήνες πάμε σε στροφή 180 μοιρών και λέει «το πρόγραμμά μου είναι το Μνημόνιο που έφερα, ενώ θα μπορούσα να το έχω αποφύγει, αν ακολουθούσα το πλαίσιο που βρήκα στις 25 Ιανουαρίου» και από κάτω το "παράλληλο πρόγραμμα", όπου ούτε λίγο ούτε πολύ λέει ότι «θα υπονομεύω το Μνημόνιο, θα εφαρμόζω πλάγια μέτρα», δηλαδή να δημιουργούμε συνεχώς προβλήματα στην οικονομία και στη ροή των δόσεων.
Α. Σρόιτερ: Ή απλά να δημιουργούμε προσδοκίες, κ. Πρόεδρε.
Ευ. Βενιζέλος: Ψευδείς.
Α. Σρόιτερ: Δεν το κάνει ο κ. Τσίπρας μόνο αυτό. Ο κ. Μεϊμαράκης σήμερα είπε ότι «εμείς δεν θα φορολογήσουμε τους αγρότες και δεν θα δημιουργήσουμε προβλήματα στην αγροτική παραγωγή» ενώ ψηφίστηκαν τα μέτρα για τους αγρότες.
Ευ. Βενιζέλος: Κύριε Σρόιτερ να σας πω το εξής: το παράλληλο πρόγραμμα είναι εξίσου επικίνδυνο και απατηλό με το παράλληλο νόμισμα, με το οποίο είχε δημιουργηθεί μια εντύπωση παραμυθίας. Παραμυθιάσματος, δηλαδή ,για να το πω λαϊκότερα, πριν από τις εκλογές του Ιανουαρίου ή και πριν από το δημοψήφισμα.
Αυτό που λέτε για τη Νέα Δημοκρατία και τους αγρότες. Κανείς δεν μπορεί να δίνει υποσχέσεις ψευδείς. Διότι όλα τώρα είναι εξοφλητέα άμα τη εμφανίσει. Μετά τις εκλογές αποδεικνύεται τι μπορείς να κάνεις και τι δεν μπορείς να κάνεις. Βεβαίως μπορείς να λύσεις διάφορα τεχνικά θέματα, να δεις ποιον εκλαμβάνεις ως αγρότη και ποιον όχι ως αγρότη, ποιος είναι ο κατά κύριο επάγγελμα αγρότης ,για παράδειγμα, ή να έχεις ειδικά μέτρα για το νέο αγρότη, μπορείς να κάνεις πάρα πολλές διευθετήσεις τις οποίες να διαπραγματεύεσαι με σοβαρότητα και στο πλαίσιο, για παράδειγμα, της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.
Αλλά δεν μπορείς να δώσεις καμία υπόσχεση η οποία είναι συμπαθητική, γιατί αυτό σου κλονίζει την αξιοπιστία και γι' αυτό χρειάζονται όλοι όσοι πιστεύουν πλέον -είτε επειδή το εννοούν, είτε επειδή αναγκάζονται να το πουν- στο ευρωπαϊκό πλαίσιο, πρέπει να είναι όλοι στη συνευθύνη της Κυβέρνησης. Στη Βουλή που διαλύθηκε, χωρίς τις ψήφους μας δεν υπήρχε Κυβέρνηση…
Α. Σρόιτερ: Άρα, θα έλεγε κάποιος ότι ο κ. Βενιζέλος μας λέει ότι σε αυτή την προγραμματική περίοδο θα πρέπει μόνο να ακούμε ποιος θα εφαρμόσει το Μνημόνιο καλύτερα, αφού δεν μπορούμε να έχουμε καμία εξαγγελία, καμία εναλλακτική.
Ευ. Βενιζέλος: Δεν αρκεί το Μνημόνιο κατ' αρχάς. Σας είπα ότι χρειάζεται ένα ολοκληρωμένο εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης το οποίο θέλει προϋποθέσεις για να εφαρμοστεί.
Α. Σρόιτερ: Σε επίπεδο ανακούφισης μέτρων κ. Πρόεδρε.
Ευ. Βενιζέλος: Δηλαδή, εάν δεν έχεις πολιτική συνεργασία, ευρύτατη Κυβέρνηση εθνικής ενότητας, δεν μπορείς να κάνεις εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης. Εάν δεν κάνεις μια συμφωνία για το εκλογικό σύστημα και αν δεν αναβαθμίσεις τη Βουλή, για παράδειγμα, και δεν αλλάξεις τον ρόλο του Προέδρου της Βουλής, δεν μπορείς να έχεις συνεργασίες.
Εάν δεν κινητοποιήσεις όλες τις δυνάμεις της κοινωνίας εκτός Κομμάτων και πέρα των Κομμάτων, τις δυνάμεις του Απόδημου Ελληνισμού, τις δυνάμεις της Περιφέρειας, δεν έχεις απευθυνθεί στην κοινωνία και την οικονομία.
Από εκεί και πέρα οι προτεραιότητες είναι λίγο πολύ δεδομένες. Όλοι μιλάνε για την πρωτογενή παραγωγή, τη βιομηχανία τροφίμων, τον τουρισμό, τη ναυτιλία, την ενέργεια, τι πρέπει να γίνει στις τηλεπικοινωνίες, την καινοτομία, αλλά είναι διαφορετικό να πιστεύεις στην αξιοκρατία και το συνεχή έλεγχο και στη Δημόσια Διοίκηση και στην Εκπαίδευση και διαφορετικό να δίνεις την εντύπωση μιας συντεχνιακής προσέγγισης αυτού που λέγεται κράτος.
Υπάρχουν κρίσιμα θέματα τα οποία πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο προγραμματικής συμφωνίας ευρύτατου φάσματος. Η Βουλή, ξέρετε, προχώρησε τώρα, τον τελευταίο μήνα, με τις ψήφους της αντιπολίτευσης. Δεν υπήρχε Κυβέρνηση. Η αντιπολίτευση είναι καλή για να ψηφίζει και να μοιράζεται την ευθύνη του Μνημονίου που μας επέβαλλε ο κ. Τσίπρας λόγω των λαθών του και των ψεμάτων του και τώρα έχει την αλαζονεία και το θράσος το ιστορικό να λέει ότι δεν θέλει συνεργασία; Είναι υποχρεωμένος να αποδεχτεί τις συνεργασίες αυτές.
Θέλαμε εμείς συνεργασία με τη Νέα Δημοκρατία, όταν αναγκαστήκαμε να κάνουμε τη συνεργασία αυτή; Εγώ το ’12 πρότεινα να είναι και ο κ. Τσίπρας μέσα.
Α. Σρόιτερ: Το θυμάμαι.
Ευ. Βενιζέλος: Και επέμενα σε αυτό. Αλλά προτίμησαν, προκειμένου να οργανωθεί το δίπολο Νέας Δημοκρατίας – ΣΥΡΙΖΑ να πάνε σε δεύτερες εκλογές και να χάσουμε χρόνο. Γιατί και τότε χάσαμε χρόνο.
Α. Σρόιτερ: Δώστε μου μια εξήγηση σε κάτι. Όταν το ΠΑΣΟΚ υπέγραψε το Μνημόνιο, διαλύθηκε, τα ποσοστά του καταγκρεμίστηκαν …
Ευ. Βενιζέλος: Σταδιακώς. Αυτή η εικόνα μέσα σε δυο μήνες να διαλύεται ένα Κόμμα, δεν υπήρχε.
Α. Σρόιτερ: Εδώ δεν βλέπω διάλυση όμως σε επίπεδο αριθμών. Τι θέλω να πω; Ότι παραμένει πρώτο κόμμα με βάση τις δημοσκοπήσεις, πάντα το λέω, ο ΣΥΡΙΖΑ, η δημοτικότητα του κ. Τσίπρα έχει πληγεί μεν αλλά παραμένει σε πραγματικά..
Ευ. Βενιζέλος: Έχει πληγεί δραματικά.
Α. Σρόιτερ: Είναι πρώτος, παραμένει πρώτος σε δημοτικότητα όμως. Θέλω να πω ότι βλέπουμε μία διαφορετική αντιμετώπιση από τους πολίτες.
Ευ. Βενιζέλος: Ναι, παραμένει πρώτος, αλλά εξαιρετικά αποδυναμωμένος και επίσης πρέπει να σας πω ότι πέρασαν μόνο εφτά μήνες και έχει κρυφτεί η ευθύνη του κ. Τσίπρα και του εναπομένοντος ΣΥΡΙΖΑ πίσω από την υπεύθυνη στάση της Αντιπολίτευσης.
Γιατί εμείς πήγαμε και ψηφίσαμε αυτό που έφερε ο κ. Τσίπρας ως προϊόν της χειρότερης, της τραγικότερης διαπραγμάτευσης που έχει γίνει και το ψηφίσαμε όχι επειδή αυτό ήταν αναγκαίο ή μοιραίο, αλλά γιατί έπρεπε να σταματήσει η περιδίνηση, έπρεπε η χώρα να σταθεροποιηθεί.
Και ψηφίσαμε κάτι, που αν το είχαμε κλείσει και συμφωνήσει εμείς μέχρι 28 Φεβρουαρίου, στο πλαίσιο της πρώτης παράτασης, θα ήταν κάτι εξαιρετικά ήπιο για τη χώρα, χωρίς επιστροφή στο δρόμο του μνημονίου τρία χρόνια πίσω. Ενώ έχουμε κάνει 4,5 χρόνια και θα βγαίναμε στην προληπτική πιστωτική γραμμή, μας οδήγησε τρία χρόνια πίσω, τα δύο τρίτα της διαδρομής.
Έλεγα προεκλογικά, τον Ιανουάριο, ότι μπορεί μία Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μέσα σε πέντε μέρες να καταστρέψει αυτό που έγινε σε πέντε χρόνια. Λοιπόν, το κατάφερε μέσα σε πέντε μήνες και κατάφερε κάτι εξαιρετικά κακό.
Και υπάρχει και το ηθικό μέρος. Πώς έγινε αυτό το φαινόμενο, πώς ο ΣΥΡΙΖΑ του 4% φτάνει να είναι το πρώτο κόμμα και να διεκδικεί να παραμείνει πρώτο κόμμα, που θα δούμε τι θα γίνει τελικά; Γιατί τον επέλεξαν ως όχημα διαμαρτυρίας οι πολίτες που ενοχλήθηκαν από τη δική μας επιλογή ευθύνης.
Α. Σρόιτερ: Ή πίστεψαν στο πρόγραμμά του.
Ευ. Βενιζέλος: Δε θα μπορούσαμε εμείς να παίξουμε το χαρτί της ριζοσπαστικής ανευθυνότητας; Δε θα μπορούσαμε εμείς να πούμε ότι συγκρουόμαστε με την Ευρώπη, ότι οδηγούμε τη χώρα στα πρόθυρα της καταστροφής, στη δραχμή, ότι οδηγούμε στη γενική, ας το πούμε έτσι, εξαθλίωση του ελληνικού λαού, αλλά κρατάμε την παρθενία μας τη σοσιαλιστική; Θα ήταν καλά τότε;
Α. Σρόιτερ: Πάντως στα δύσκολα και στο δίλημμα και ο κ. Τσίπρας επέλεξε τη συμφωνία και το μνημόνιο.
Ευ. Βενιζέλος: Ναι, αλλά δεν το λέει. Εμφανίζεται τώρα ως νεομνημονιακός, αλλά και ως αντιμνημονιακός. Αυτό δε γίνεται, πρέπει να είσαι υπεύθυνος και καθαρός. Δε δέχεται να πει ότι «ξέρεις ναι, έκανα λάθος, όλα όσα έλεγα ήταν ψέματα. Ήταν ψέματα αυτά που έλεγα για το δημόσιο χρέος και το PSI».
Α. Σρόιτερ: Έχει πει ότι έκανε λάθος.
Ευ. Βενιζέλος: «Γλείφω εκεί που έφτυνα, όλα όσα είπα εναντίον των προηγούμενων ότι είναι προδότες, εθελόδουλοι, γερμανοτσολιάδες, ήταν μία ηθική και πατριωτική αθλιότητα και ζητάω συγνώμη για τα λόγια μου, για τα ψέματά μου, για τις ψευδαισθήσεις και για τη ζημιά που έχω κάνει στη χώρα».
Όχι από μας, από το λαό συγνώμη. Και να πει ότι τώρα ακολουθούμε την εθνική στρατηγική που μας έλεγαν οι άλλοι ότι είναι η μόνη. Ποιοι άλλοι; Εμείς, το ΠΑΣΟΚ. Διότι και η Νέα Δημοκρατία στη δική μας στρατηγική προσχώρησε, ενώ ήταν αντιμνημονιακή και έψαχνε ισοδύναμα του Ζαππείου ,όπως θυμάστε.
Λοιπόν, δεν υπάρχει ένα αίσθημα δικαιοσύνης; Για να μη μιλήσω για τα υπόλοιπα, να μη μιλήσω για τα θέματα τα οποία αφορούν το ήθος το πολιτικό και το προσωπικό. Έχουμε ακόμη πολλά να δούμε, τώρα παίρνουμε απλώς κάποια μικρή ιδέα βλέποντας σκηνές από το έργο. Σκηνές από το έργο της επόμενης εβδομάδας.
Διότι εδώ «αρχή άνδρα δείκνυσι» και αυτό αφορά κάθε δημόσιο πρόσωπο και τις γυναίκες. Όταν ασκείς εξουσία, έστω και για επτά μήνες, δείχνεις ποιος είσαι πραγματικά. Φανταστείτε εμείς να είχαμε διαχειριστεί με αυτόν τον τρόπο, με αυτό το ύφος και αυτή την αντίληψη την όποια εξουσία είχαμε. Θα μας είχαν κατακρεουργήσει.
Εδώ τους αντιμετωπίζουν με ασυλία, με επιείκεια, με άνεση, υπάρχει μια ασύμμετρη και άδικη μεταχείριση.
Α. Σρόιτερ: Ίσως κ. Πρόεδρε. Για να κλείσουμε επειδή κόμματα όπως η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνουν αν θέλετε και την οργή πολλών δεκαετιών λαθεμένων χειρισμών..
Ευ. Βενιζέλος: Ναι, αλλά εξηγείται η Νέα Δημοκρατία να λέει τώρα «θα είμαι ίσως πρώτη, είμαι στο 22, πήρα 28» και το ΠΑΣΟΚ να λένε οι δημοσκοπήσεις «είναι στο 4 στο 4,5 και στο 3»; Γιατί αυτή η διαφορά μεταξύ των δύο κομμάτων της μεταπολιτευτικής εξουσίας; Πού έγκειται το αίσθημα ιστορικής δικαιοσύνης από την άποψη αυτή; Ποια είναι η λογική της κοινωνίας; Αφήστε τη σχέση μας με το ΣΥΡΙΖΑ ή με το Ποτάμι ή με τον κ. Λαφαζάνη, εδώ πάρτε και τη σχέση..
Α. Σρόιτερ: Είναι οι ψηφοφόροι άδικοι απέναντι στο ΠΑΣΟΚ λέτε; Αδικούν το ΠΑΣΟΚ, αδίκησαν το ΠΑΣΟΚ;
Ευ. Βενιζέλος: Το ΠΑΣΟΚ είχε μεγάλες ατυχίες, το ΠΑΣΟΚ είχε την ατυχία να βρεθεί Κυβέρνηση τον Οκτώβριο του 2009, δεν άφησε να φανεί η κρίση και να ξεσπάσει η κρίση στα χέρια της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, που για να είμαστε και ειλικρινείς την επώασε, γιατί τα μεγάλα προβλήματα δημιουργήθηκαν ή ξέσπασαν, αν θέλετε, μεταξύ 2004 και 2009 και γιατί τότε ξέσπασαν και οι διεθνείς κρίσεις.
Α. Σρόιτερ: Ίσως κ. Πρόεδρε και να κλείσουμε εδώ, ίσως επειδή κι εσείς κάνατε το ίδιο λάθος τότε και δε μιλάω για εσάς προσωπικά, ο κ. Παπανδρέου δεν είχε επιλέξει να περιμένει, αλλά επέλεξε με αφορμή την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας να ωθήσει τον κ. Καραμανλή σε εκλογές.
Ευ. Βενιζέλος: Μα δεν επέλεξε καν τη λύση των 180 ψήφων στην έγκριση του πρώτου μνημονίου, σημείο στο οποίο επέμενα, γιατί αν ζητούσαμε αυξημένη πλειοψηφία, θα υπήρχε και αυξημένη ευθύνη όλων και θα ήταν διαφορετικό το σκηνικό.
Α. Σρόιτερ: Και αν δεν είχατε πει τότε ότι εμείς δεν ψηφίζουμε Πρόεδρο όποιον κι αν είναι και πάμε σε εκλογές δε θα είχε σκάσει και η βόμβα στα χέρια σας, έτσι;
Ευ. Βενιζέλος: Αυτό το είχε πει ο κ. Παπανδρέου, αλλά οι εκλογές όπως ξέρετε ήταν επιδίωξη και της Νέας Δημοκρατίας.
Α. Σρόιτερ: Εντάξει, πάντως πάτησαν πάνω σε αυτό και το θυμάστε πολύ καλά.
Ευ. Βενιζέλος: Και επίσης πρέπει να σας πω ότι από ένα σημείο και μετά δεν έχει σημασία τι έχει κάνει ο προηγούμενος, είτε είναι του δικού σου κόμματος, είτε άλλου κόμματος. Σημασία έχει εσύ όταν σου χτυπάει την καμπάνα η ευθύνη της ιστορίας και η μοίρα η πολιτική, πρέπει να δώσεις μία απάντηση η οποία είναι ιστορικά υπεύθυνη και όχι προσωπικά προστατευτική.
Α. Σρόιτερ: Λοιπόν η απάντηση στα χέρια των πολιτών σε 20 μέρες ακριβώς, κ. Βενιζέλο σας ευχαριστώ πάρα πολύ για την παρουσία σας στο δελτίο.
Ευ. Βενιζέλος: Εγώ σας ευχαριστώ πάρα πολύ.
Ευ. Βενιζέλος: Καλησπέρα.
Α. Σρόιτερ: Ευχαριστώ που είστε εδώ μαζί μας στο δελτίο του «Alpha»
Ευ. Βενιζέλος: Εγώ ευχαριστώ για την πρόσκληση.
Α. Σρόιτερ: Χαρά μας. Θα μου επιτρέψετε να ξεκινήσω με την επικαιρότητα της ημέρας.
Ευ. Βενιζέλος: Παρακαλώ.
Α. Σρόιτερ: Πριν από λίγο είχαμε και επίσημα την ανακοίνωση ότι η κα Κωνσταντοπούλου θα συνεργαστεί με το Κόμμα του κ. Λαφαζάνη. Θέλω να μου πείτε η πολιτική σας εκτίμηση ποια είναι; Θα προσδώσει στην Λαϊκή Ενότητα η κα Κωνσταντοπούλου;
Ευ. Βενιζέλος: Η κα Κωνσταντοπούλου φαντάζομαι ότι εκφράζει πράγματι μια τάση στο εσωτερικό του παλιού ΣΥΡΙΖΑ, άρα ενισχύει τη θέση του κ. Λαφαζάνη και της Λαϊκής Ενότητας. Βεβαίως από την άλλη μεριά η παρουσία της απωθεί ένα πολύ μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης, γιατί εκφράζει μια ολιστική, για να μην πω αυταρχική αντίληψη για τα πράγματα και μια πολύ ιδιόρρυθμη αντίληψη για τους θεσμούς. Ήταν μια επιβάρυνση για το κοινοβουλευτικό μας πολίτευμα η ατυχής επιλογή της κας Κωνσταντοπούλου ως Προέδρου της Βουλής. Αυτή την επιλογή την έκανε ο κ. Τσίπρας. Άρα και ο κ. Τσίπρας έχει ευθύνη για ό,τι έχει συμβεί. Και πρέπει αυτό να το θυμάται ο πολίτης.
Α. Σρόιτερ: Άρα λέτε ότι έχει φανατικούς εχθρούς αλλά και φανατικούς «υποστηρικτές» οι οποίοι θα …
Ευ. Βενιζέλος: Φαντάζομαι ότι καταλάβατε πως εννοώ πως έχει πολύ λίγους φανατικούς υποστηρικτές σε σχέση με τους πάρα πολλούς ενοχλημένους από τη συμπεριφορά της.
Α. Σρόιτερ: Μένει να το δούμε. Θέλω το σχόλιό σας και για την περίπτωση του κ. Μητρόπουλου, ο οποίος όπως φαίνεται δεν θα είναι στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ και για το οικονομικό θέμα το οποίο είναι σε εξέλιξη, αλλά κυρίως επειδή εξέφραζε μια διαφορετική θέση όλο αυτό το διάστημα.
Ευ. Βενιζέλος: Για το ουσιαστικό ζήτημα, για την υπόθεση Μητρόπουλου, δεν θέλω να κάνω κανένα σχόλιο, δεν ξέρω τίποτε, πέρα από υπαινιγμούς ,δημοσιογραφικές πληροφορίες, τηλεοπτικές συζητήσεις οι οποίες δεν νομίζω ότι αποτελούν βάση αξιολόγησης.
Από εκεί και πέρα έτσι τρώγονται τα παιδιά του ΣΥΡΙΖΑ. Νομίζω ότι είναι ένα φαινόμενο αποδιάρθρωσης αυτό το οποίο συμβαίνει. Ο κ. Μητρόπουλος ανήκει επίσης στην ομάδα των στελεχών που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ και που έδωσαν πολύ μεγάλη μάχη εναντίον του Μνημονίου, για την "αντιμνημονιακή καθαρότητα "στον ευρύτερο χώρο της Δημοκρατικής Παράταξης, του παλαιού κραταιού ΠΑΣΟΚ. Τώρα έχουν φτάσει να είναι υποστηρικτές, ή εν πάση περιπτώσει εκφραστές μιας ανοχής απέναντι στο 3ο Μνημόνιο, το άχρηστο Μνημόνιο, αυτό που δεν ήταν ούτε μοιραίο ούτε αναγκαίο.
Γιατί είναι άλλο να οδηγείς τη χώρα σε Μνημόνιο για να μην καταστραφεί ,με έλλειμμα 15,7%, με ύφεση τεράστια ήδη από το 2007 και άλλο να ξαναμπαίνεις σε Μνημόνιο ενώ είχες φτάσει σε θετικό ρυθμό ανάπτυξης, σε πρωτογενές πλεόνασμα και σε ένα κλίμα αισιοδοξίας στην οικονομία.
Α. Σρόιτερ: Είμαστε σε προεκλογικούς ρυθμούς, θέλω να ξεκινήσουμε και να ασχοληθούμε με το ΠΑΣΟΚ κ. Πρόεδρε. Το ΠΑΣΟΚ το οποίο έγινε Ελιά ένα διάστημα, μετά έγινε Δημοκρατική Παράταξη, τώρα γίνεται Δημοκρατική Συμπαράταξη. Το αστείο για να σας κάνω λίγο χιούμορ στο twitter σήμερα είναι ότι σαν τα κέντρα τα νυχτερινά, τα οποία αλλάζουν διαρκώς μαρκίζα επειδή το μαγαζί δεν πάει καλά, αλλά κανονικά πρέπει να αλλάξουν τραγουδιστές, λένε.
Ευ. Βενιζέλος: Η παρατήρησή σας έχει κάποια βάση επικοινωνιακή. Γιατί δεν πρέπει να έχουμε συχνές αλλαγές του ονόματος και του εμβλήματος μιας ολόκληρης Παράταξης.
Α. Σρόιτερ: Τρεις αλλαγές σε ένα χρόνο.
Ευ. Βενιζέλος: Το ΠΑΣΟΚ είναι ένα Κόμμα το οποίο ακρωτηριάστηκε, ταλαιπωρήθηκε, ταπεινώθηκε επειδή σήκωσε ένα δυσανάλογα μεγάλο βάρος, μόνο του, με σταθερότητα και συνέπεια επί 5,5 χρόνια. Γιατί οι άλλοι, όπως θυμάστε κ. Σρόιτερ, ξεκίνησαν διαφορετικά. Η Νέα Δημοκρατία πέρασε μια πολύ ωραία αντιμνημονιακή περίοδο και προσχώρησε στην αντίληψή μας το Νοέμβριο του 2011.
Η ΔΗΜΑΡ το ίδιο, επί ένα χρόνο είχε μια επαμφοτερίζουσα αποδοχή της δικής μας στρατηγικής, όσο ήταν στην Κυβέρνηση.
Α. Σρόιτερ: Αυτή η νέα μετονομασία σας σας βρίσκει σύμφωνο;
Ευ. Βενιζέλος: Με βρίσκει σύμφωνο κάθε ενέργεια συσπείρωσης. Αποδίδω πολύ μεγαλύτερη σημασία στο γεγονός ότι η μικρή, η εξωκοινοβουλευτική τώρα ΔΗΜΑΡ, έστω κατά πλειοψηφία, συστρατεύεται με το ΠΑΣΟΚ και θα ήμουν ευτυχής αν αυτό είχε γίνει το 2012, που το είχα προτείνει στον κ. Κουβέλη. Αν αυτό είχε γίνει το 2013, ή αν είχε γίνει στις ευρωεκλογές το 2014.
Επίσης θα μου επιτρέψετε να πω ότι κάποιοι που είχαν αντιρρήσεις για το εγχείρημα της Ελιάς, που έδωσε ένα 8% τότε υπό εξαιρετικά άσχημες συνθήκες, θα έχουν φαντάζομαι όλοι αντιληφθεί ποιο θα ήταν το ποσοστό του ΠΑΣΟΚ ,αν δεν είχαμε τον Ιανουάριο τη διάσπαση που προκάλεσε ο κ. Παπανδρέου με τη δημιουργία του προσωπικού του Κόμματος.
Α. Σρόιτερ: Τώρα μια και λέτε για τον κ. Παπανδρέου σε αυτή την πρωτοβουλία της κας Γεννηματά για συσπείρωση του Κέντρου και των δυνάμεων στην Κεντροαριστερά, εσείς ήσασταν αντίθετος στην επιστροφή του κ. Παπανδρέου.
Ευ. Βενιζέλος: Όχι, αντίθετος. Δεν ερωτήθηκα, ούτε χειρίστηκα τίποτε, ούτε έχω κανένα προσωπικό πρόβλημα.
Α. Σρόιτερ: Ήσασταν σύμφωνος;
Ευ. Βενιζέλος: Δεν τέθηκε το θέμα σε εμένα. Από ό,τι κατάλαβα εκ των υστέρων, γίνονταν συζητήσεις από την πλευρά του κ. Παπανδρέου για συνεργασία δυο διαφορετικών Κομμάτων και από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ για μια επάνοδο αυτών που το διέσπασαν. Άρα δεν υπήρχε βάση συνεννόησης, ήταν διαφορετικές οι συχνότητες.
Αλλά ξέρετε, εγώ έχω μείνει στο ΠΑΣΟΚ ως ένας στρατιώτης του, παρ' ότι έχω διατελέσει Πρόεδρός του υπό πολύ δύσκολες συνθήκες και έχω σηκώσει ένα τεράστιο βάρος παραλαμβάνοντας μια κατάσταση από άλλους. Δεν παρέλαβα μια κατάσταση που δημιούργησα, ούτε σε σχέση με το ΠΑΣΟΚ, ούτε σε σχέση με την ελληνική οικονομία και το Μνημόνιο. Έχω μείνει, ακριβώς γιατί θεωρώ ότι το ΠΑΣΟΚ, η Δημοκρατική Παράταξη, η Δημοκρατική Συμπαράταξη με τους φίλους της ΔΗΜΑΡ που έρχονται έστω τώρα, είναι καταλύτης και εγγυητής γι' αυτό που έχει ανάγκη η χώρα.
Το ΠΑΣΟΚ δεν αποτελεί τη λύση ή το πρόβλημα στη φάση αυτή. Είναι όμως καταλύτης και εγγυητής. Η χώρα είναι σε αδιέξοδο, οι επτά μήνες που πέρασαν, οι επτά μήνες Τσίπρα – Καμμένου ήταν τραγικοί, ακόμη δεν έχουμε αντιληφθεί το βάθος της ζημιάς που έχει προκληθεί στην οικονομία και στους θεσμούς και στη νοοτροπία της κοινωνίας και στη διεθνή εικόνα της χώρας και στην προοπτική της ελληνικής οικονομίας.
Άρα η χώρα χρειάζεται μια υπέρβαση. Και θα μου πείτε «θα ήταν προτιμότερο να μην είχαμε ζήσει το επτάμηνο Τσίπρα;». Θα ήταν πολύ καλύτερη η κατάσταση οικονομικά. Η κοινωνία όμως δεν θα είχε εκτονωθεί, η κοινωνία θα ήταν σε έξαλλη κατάσταση. Γιατί η δική μας Κυβέρνηση, η προηγούμενη Κυβέρνηση θα είχε αναγκαστεί να κάνει ένα συμβιβασμό, μια συμφωνία πολύ διαφορετική από το Μνημόνιο, με πολύ λίγα μέτρα, αλλά αυτά τα λίγα μέτρα, ας πούμε το e-mail Χαρδούβελη που είναι το 1/5 του Μνημονίου, θα προκαλούσαν τεράστια ασύμμετρη αντίδραση και η κοινωνία θα πίστευε ότι υπάρχει άλλη λύση, υπάρχει σχέδιο Β, μπορούμε να βρούμε μια ανώδυνη λύση εντός ευρώ, ή να παίξουμε με τη λύση της δραχμής.
Τώρα, έχουμε υποστεί μια τεράστια οικονομική βλάβη, αλλά πιστεύω ότι έχει επέλθει μια κοινωνική εκτόνωση και εξισορρόπηση και υπάρχει η ωριμότητα να κάνουμε την υπέρβαση. Η υπέρβαση είναι η συσπείρωση και η κυβερνητική συνεργασία όλων των δημοκρατικών δυνάμεων που εν τέλει αποδέχονται το ευρωπαϊκό πλαίσιο αναφοράς.
Το αποδέχεται –λέει – και ο κ. Τσίπρας. Να το δούμε. Εάν το αποδέχεται, πρέπει κι αυτός να αποδεχτεί κόστος και θυσίες, όπως αποδεχτήκαμε όλοι.
Α. Σρόιτερ: Το λέτε αυτό και το λέτε αυτό σε κάθε ευκαιρία. Αν δούμε το εκλογικό τοπίο σήμερα και οι δημοσκοπήσεις σήμερα γίνονταν εκλογές και είχαμε τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων, θα βλέπαμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα χρειαζόταν κι άλλα Κόμματα για να κυβερνήσει …
Ευ. Βενιζέλος: Αν είναι πρώτος.
Α. Σρόιτερ: Είπα με βάση τις δημοσκοπήσεις τις σημερινές, αν ήταν αυτό το αποτέλεσμα.
Ευ. Βενιζέλος: Που έχουν όμως και μια δυναμική μέσα τους, έχουν τάσεις.
Α. Σρόιτερ: Εγώ μιλάω για τη σημερινή φωτογραφία. Το ΠΑΣΟΚ θα μπορούσε να παίξει ένα ρόλο σε αυτή τη Κυβέρνηση συνεργασίας. Από την άλλη όμως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν σας θέλει κ. Πρόεδρε, το λέει σε κάθε ευκαιρία ο κ. Τσίπρας.
Ευ. Βενιζέλος: Ο κ. Τσίπρας δεν θέλει κανέναν, θα μου επιτρέψετε να πω.
Α. Σρόιτερ: Λέει ότι «δεν θέλω συνεργασία με Κόμματα που ανήκουν στο παλιό κατεστημένο ή στην εθνική της διαπλοκής».
Ευ. Βενιζέλος: Ωραία. Ο κ. Τσίπρας λέει: «εκφράζω το νέο και οι άλλοι είναι το παλιό», το λέει και ο κ.Θεοδωράκης αυτό. Είχα σήμερα την ευκαιρία ,σε μια ραδιοφωνική συζήτηση με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ,να θυμηθώ ένα ποίημα του Μπρεχτ για το καινούργιο που έρχεται, αλλά από μέσα κρύβει το παλιό και όχι μόνο ένα απλό, αθώο παλιό, αλλά ένα επικίνδυνο παλιό, γιατί το ποίημα αυτό είναι ποίημα του 1938.
Ποιο είναι το νέο; Το νέο είναι τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που εγκατέλειψαν το ΠΑΣΟΚ και στο πλαίσιο ενός πολιτικού τυχοδιωκτισμού πήγαν να γίνουν βουλευτές ή υπουργοί του αντιμνημονιακού ΣΥΡΙΖΑ και τώρα ,εντός επτά μηνών, είναι θερμοί κήρυκες του μνημονιακού Τσίπρα; Το καινούργιο είναι ο κ. Δραγασάκης, συμπαθέστατος, αλλά τόσα χρόνια στο κουρμπέτι του ΚΚΕ ,παρά λίγο Γραμματέας του ΚΚΕ στη θέση της κας Παπαρήγα; Το νέο το εκφράζει ο κ. Φλαμπουράρης; Το εκφράζουν οι πρακτικές που είδαμε στη Βουλή; Το εκφράζει αυτός ο εμφύλιος σπαραγμός ο οποίος θυμίζει τη διάσπαση του ΚΚΕ το 1968, για όσους έχουν ζήσει την πρακτική και την εμπειρία της κομμουνιστικής Αριστεράς;
Ή το νέο το εκφράζουν οι απολιτίκ, το εκφράζουν αυτοί οι οποίοι μπορούν με άνεση να είναι τη μια εβδομάδα νεοφιλελεύθεροι και την άλλη σοσιαλδημοκράτες; Ή να μετέχουν σε δύο ομάδες στην πραγματικότητα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και στη φιλελεύθερη και στη σοσιαλιστική;
Α. Σρόιτερ: Η ουσία κ. Πρόεδρε είναι όμως η ίδια: δεν σας θέλει για κυβερνητικούς εταίρους.
Ευ. Βενιζέλος: Μισό λεπτό, ούτε εμείς θέλουμε τον κ. Τσίπρα για κυβερνητικό εταίρο. Η χώρα τους θέλει όλους και μάλιστα το ζήτημα δεν είναι το ΠΑΣΟΚ. Το ζήτημα είναι πρωτίστως η σχέση μεταξύ των δύο μεγαλύτερων Κομμάτων. Πρέπει στην επόμενη Κυβέρνηση να συνυπάρξει και ο ΣΥΡΙΖΑ και η Νέα Δημοκρατία και η Νέα Δημοκρατία και ο ΣΥΡΙΖΑ, και το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ. Διότι αυτή είναι η μόνη λύση.
Η αλαζονική αντίληψη περί αυτοδυναμίας δεν οδηγεί πουθενά. Ποτέ δεν οδήγησε πουθενά. Παρήλθε η εποχή αυτή και είναι κρίμα που έμεινε το bonus των 50 εδρών, γιατί για φανταστείτε ένα Κόμμα που παίρνει 23% παίρνει 50 έδρες παραπάνω κι ένα Κόμμα που παίρνει 22,7% παίρνει 50 έδρες λιγότερες. Αυτό είναι μια ανακολουθία και μία αντιδημοκρατική αντίφαση.
Θα ήταν πολύ καλύτερα τα πράγματα, αν δεν υπήρχε το bonus το οποίο αυτή τη στιγμή λειτουργεί παραπλανητικά και βλαπτικά για την εθνική ενότητα. Ανεξαρτήτως λοιπόν bonus, το οποίο πρέπει να καταργηθεί το ταχύτερο, για να πάμε σε μια αντίληψη συνεργατικού κοινοβουλευτισμού, δεν πρέπει η χώρα να οδηγηθεί ξανά σε εκλογές, δεν έχουμε περιθώριο διπλών εκλογών, όπως έγινε το 2012. Δεν μπορεί να χαθεί άλλος χρόνος, πρέπει να υπάρξει Κυβέρνηση με τα Κόμματα που δηλώνουν ότι ανήκουν στο ευρωπαϊκό στρατόπεδο.
Α. Σρόιτερ: Έστω και χωρίς τον κ. Τσίπρα Πρωθυπουργό;
Ευ. Βενιζέλος: Γιατί ο κ. Τσίπρας τι είναι; Μόνιμος Πρωθυπουργός;
Α. Σρόιτερ: Γιατί είπε ότι «εγώ σε Κυβέρνηση συνεργασίας δεν θα είμαι Πρωθυπουργός, δεν γίνομαι νέος Παπαδήμος».
Ευ. Βενιζέλος: Και τι έγινε; Ο κ. Παπαδήμος επελέγη ως ένα εξωκοινοβουλευτικό πρόσωπο κύρους, για να συνεργαστεί το ΠΑΣΟΚ με τη Νέα Δημοκρατία. Τότε μάλιστα και με τον κ. Καρατζαφέρη του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού. Δεν ήταν αρχηγός κόμματος. Ο κ. Τσίπρας είναι αρχηγός Κόμματος, άρα ένας λόγος παραπάνω. Μπορεί να κριθεί ότι οι αρχηγοί των κομμάτων δεν πρέπει να μετέχουν σε αυτή την Κυβέρνηση.
Η Κυβέρνηση δεν πρέπει να είναι τεχνητό άθροισμα κομμάτων. Πρέπει να είναι μια κανονική εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης, η οποία θα εφαρμόσει το Μνημόνιο κάνοντας μια συνεχή συζήτηση με τους εταίρους ώστε να λειαίνονται όλα τα στοιχεία τα οποία είναι αρνητικά και υφεσιακά και να ενθαρρύνονται όλες οι διαρθρωτικές αλλαγές, οι οποίες είναι αναπτυξιακές.
Αλλά δεν φτάνει το Μνημόνιο. Χρειαζόμαστε ένα εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης. Για παράδειγμα, το Μνημόνιο δεν μας λέει εάν πρέπει να έχουμε ανταγωνιστικά και αξιοκρατικά Πανεπιστήμια, καλά σχολεία. Δεν έχει μια συνολική αντίληψη για τη Δικαιοσύνη, για τη γρήγορη και εκσυγχρονισμένη απονομή της Δικαιοσύνης.
Υπάρχουν θέματα που αφορούν, για παράδειγμα, την ελληνική γεωργία ή τον ελληνικό τουρισμό, τα οποία είναι υπαρξιακής σημασίας για την ελληνική οικονομία και δεν περιλαμβάνονται στο Μνημόνιο. Ή το ζήτημα της απασχόλησης. Όμως αυτό δεν μπορεί να είναι η προσβλητική για τη λογική μας φράση «παράλληλο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ».
Ο ΣΥΡΙΖΑ χτες έδωσε στη δημοσιότητα ένα κυβερνητικό πρόγραμμα που δεν έχει καμία σχέση με το "πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης", τις υποσχέσεις και τα δώρα της Θεσσαλονίκης, δεν δίνει εξήγηση γιατί σε επτά μήνες πάμε σε στροφή 180 μοιρών και λέει «το πρόγραμμά μου είναι το Μνημόνιο που έφερα, ενώ θα μπορούσα να το έχω αποφύγει, αν ακολουθούσα το πλαίσιο που βρήκα στις 25 Ιανουαρίου» και από κάτω το "παράλληλο πρόγραμμα", όπου ούτε λίγο ούτε πολύ λέει ότι «θα υπονομεύω το Μνημόνιο, θα εφαρμόζω πλάγια μέτρα», δηλαδή να δημιουργούμε συνεχώς προβλήματα στην οικονομία και στη ροή των δόσεων.
Α. Σρόιτερ: Ή απλά να δημιουργούμε προσδοκίες, κ. Πρόεδρε.
Ευ. Βενιζέλος: Ψευδείς.
Α. Σρόιτερ: Δεν το κάνει ο κ. Τσίπρας μόνο αυτό. Ο κ. Μεϊμαράκης σήμερα είπε ότι «εμείς δεν θα φορολογήσουμε τους αγρότες και δεν θα δημιουργήσουμε προβλήματα στην αγροτική παραγωγή» ενώ ψηφίστηκαν τα μέτρα για τους αγρότες.
Ευ. Βενιζέλος: Κύριε Σρόιτερ να σας πω το εξής: το παράλληλο πρόγραμμα είναι εξίσου επικίνδυνο και απατηλό με το παράλληλο νόμισμα, με το οποίο είχε δημιουργηθεί μια εντύπωση παραμυθίας. Παραμυθιάσματος, δηλαδή ,για να το πω λαϊκότερα, πριν από τις εκλογές του Ιανουαρίου ή και πριν από το δημοψήφισμα.
Αυτό που λέτε για τη Νέα Δημοκρατία και τους αγρότες. Κανείς δεν μπορεί να δίνει υποσχέσεις ψευδείς. Διότι όλα τώρα είναι εξοφλητέα άμα τη εμφανίσει. Μετά τις εκλογές αποδεικνύεται τι μπορείς να κάνεις και τι δεν μπορείς να κάνεις. Βεβαίως μπορείς να λύσεις διάφορα τεχνικά θέματα, να δεις ποιον εκλαμβάνεις ως αγρότη και ποιον όχι ως αγρότη, ποιος είναι ο κατά κύριο επάγγελμα αγρότης ,για παράδειγμα, ή να έχεις ειδικά μέτρα για το νέο αγρότη, μπορείς να κάνεις πάρα πολλές διευθετήσεις τις οποίες να διαπραγματεύεσαι με σοβαρότητα και στο πλαίσιο, για παράδειγμα, της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.
Αλλά δεν μπορείς να δώσεις καμία υπόσχεση η οποία είναι συμπαθητική, γιατί αυτό σου κλονίζει την αξιοπιστία και γι' αυτό χρειάζονται όλοι όσοι πιστεύουν πλέον -είτε επειδή το εννοούν, είτε επειδή αναγκάζονται να το πουν- στο ευρωπαϊκό πλαίσιο, πρέπει να είναι όλοι στη συνευθύνη της Κυβέρνησης. Στη Βουλή που διαλύθηκε, χωρίς τις ψήφους μας δεν υπήρχε Κυβέρνηση…
Α. Σρόιτερ: Άρα, θα έλεγε κάποιος ότι ο κ. Βενιζέλος μας λέει ότι σε αυτή την προγραμματική περίοδο θα πρέπει μόνο να ακούμε ποιος θα εφαρμόσει το Μνημόνιο καλύτερα, αφού δεν μπορούμε να έχουμε καμία εξαγγελία, καμία εναλλακτική.
Ευ. Βενιζέλος: Δεν αρκεί το Μνημόνιο κατ' αρχάς. Σας είπα ότι χρειάζεται ένα ολοκληρωμένο εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης το οποίο θέλει προϋποθέσεις για να εφαρμοστεί.
Α. Σρόιτερ: Σε επίπεδο ανακούφισης μέτρων κ. Πρόεδρε.
Ευ. Βενιζέλος: Δηλαδή, εάν δεν έχεις πολιτική συνεργασία, ευρύτατη Κυβέρνηση εθνικής ενότητας, δεν μπορείς να κάνεις εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης. Εάν δεν κάνεις μια συμφωνία για το εκλογικό σύστημα και αν δεν αναβαθμίσεις τη Βουλή, για παράδειγμα, και δεν αλλάξεις τον ρόλο του Προέδρου της Βουλής, δεν μπορείς να έχεις συνεργασίες.
Εάν δεν κινητοποιήσεις όλες τις δυνάμεις της κοινωνίας εκτός Κομμάτων και πέρα των Κομμάτων, τις δυνάμεις του Απόδημου Ελληνισμού, τις δυνάμεις της Περιφέρειας, δεν έχεις απευθυνθεί στην κοινωνία και την οικονομία.
Από εκεί και πέρα οι προτεραιότητες είναι λίγο πολύ δεδομένες. Όλοι μιλάνε για την πρωτογενή παραγωγή, τη βιομηχανία τροφίμων, τον τουρισμό, τη ναυτιλία, την ενέργεια, τι πρέπει να γίνει στις τηλεπικοινωνίες, την καινοτομία, αλλά είναι διαφορετικό να πιστεύεις στην αξιοκρατία και το συνεχή έλεγχο και στη Δημόσια Διοίκηση και στην Εκπαίδευση και διαφορετικό να δίνεις την εντύπωση μιας συντεχνιακής προσέγγισης αυτού που λέγεται κράτος.
Υπάρχουν κρίσιμα θέματα τα οποία πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο προγραμματικής συμφωνίας ευρύτατου φάσματος. Η Βουλή, ξέρετε, προχώρησε τώρα, τον τελευταίο μήνα, με τις ψήφους της αντιπολίτευσης. Δεν υπήρχε Κυβέρνηση. Η αντιπολίτευση είναι καλή για να ψηφίζει και να μοιράζεται την ευθύνη του Μνημονίου που μας επέβαλλε ο κ. Τσίπρας λόγω των λαθών του και των ψεμάτων του και τώρα έχει την αλαζονεία και το θράσος το ιστορικό να λέει ότι δεν θέλει συνεργασία; Είναι υποχρεωμένος να αποδεχτεί τις συνεργασίες αυτές.
Θέλαμε εμείς συνεργασία με τη Νέα Δημοκρατία, όταν αναγκαστήκαμε να κάνουμε τη συνεργασία αυτή; Εγώ το ’12 πρότεινα να είναι και ο κ. Τσίπρας μέσα.
Α. Σρόιτερ: Το θυμάμαι.
Ευ. Βενιζέλος: Και επέμενα σε αυτό. Αλλά προτίμησαν, προκειμένου να οργανωθεί το δίπολο Νέας Δημοκρατίας – ΣΥΡΙΖΑ να πάνε σε δεύτερες εκλογές και να χάσουμε χρόνο. Γιατί και τότε χάσαμε χρόνο.
Α. Σρόιτερ: Δώστε μου μια εξήγηση σε κάτι. Όταν το ΠΑΣΟΚ υπέγραψε το Μνημόνιο, διαλύθηκε, τα ποσοστά του καταγκρεμίστηκαν …
Ευ. Βενιζέλος: Σταδιακώς. Αυτή η εικόνα μέσα σε δυο μήνες να διαλύεται ένα Κόμμα, δεν υπήρχε.
Α. Σρόιτερ: Εδώ δεν βλέπω διάλυση όμως σε επίπεδο αριθμών. Τι θέλω να πω; Ότι παραμένει πρώτο κόμμα με βάση τις δημοσκοπήσεις, πάντα το λέω, ο ΣΥΡΙΖΑ, η δημοτικότητα του κ. Τσίπρα έχει πληγεί μεν αλλά παραμένει σε πραγματικά..
Ευ. Βενιζέλος: Έχει πληγεί δραματικά.
Α. Σρόιτερ: Είναι πρώτος, παραμένει πρώτος σε δημοτικότητα όμως. Θέλω να πω ότι βλέπουμε μία διαφορετική αντιμετώπιση από τους πολίτες.
Ευ. Βενιζέλος: Ναι, παραμένει πρώτος, αλλά εξαιρετικά αποδυναμωμένος και επίσης πρέπει να σας πω ότι πέρασαν μόνο εφτά μήνες και έχει κρυφτεί η ευθύνη του κ. Τσίπρα και του εναπομένοντος ΣΥΡΙΖΑ πίσω από την υπεύθυνη στάση της Αντιπολίτευσης.
Γιατί εμείς πήγαμε και ψηφίσαμε αυτό που έφερε ο κ. Τσίπρας ως προϊόν της χειρότερης, της τραγικότερης διαπραγμάτευσης που έχει γίνει και το ψηφίσαμε όχι επειδή αυτό ήταν αναγκαίο ή μοιραίο, αλλά γιατί έπρεπε να σταματήσει η περιδίνηση, έπρεπε η χώρα να σταθεροποιηθεί.
Και ψηφίσαμε κάτι, που αν το είχαμε κλείσει και συμφωνήσει εμείς μέχρι 28 Φεβρουαρίου, στο πλαίσιο της πρώτης παράτασης, θα ήταν κάτι εξαιρετικά ήπιο για τη χώρα, χωρίς επιστροφή στο δρόμο του μνημονίου τρία χρόνια πίσω. Ενώ έχουμε κάνει 4,5 χρόνια και θα βγαίναμε στην προληπτική πιστωτική γραμμή, μας οδήγησε τρία χρόνια πίσω, τα δύο τρίτα της διαδρομής.
Έλεγα προεκλογικά, τον Ιανουάριο, ότι μπορεί μία Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μέσα σε πέντε μέρες να καταστρέψει αυτό που έγινε σε πέντε χρόνια. Λοιπόν, το κατάφερε μέσα σε πέντε μήνες και κατάφερε κάτι εξαιρετικά κακό.
Και υπάρχει και το ηθικό μέρος. Πώς έγινε αυτό το φαινόμενο, πώς ο ΣΥΡΙΖΑ του 4% φτάνει να είναι το πρώτο κόμμα και να διεκδικεί να παραμείνει πρώτο κόμμα, που θα δούμε τι θα γίνει τελικά; Γιατί τον επέλεξαν ως όχημα διαμαρτυρίας οι πολίτες που ενοχλήθηκαν από τη δική μας επιλογή ευθύνης.
Α. Σρόιτερ: Ή πίστεψαν στο πρόγραμμά του.
Ευ. Βενιζέλος: Δε θα μπορούσαμε εμείς να παίξουμε το χαρτί της ριζοσπαστικής ανευθυνότητας; Δε θα μπορούσαμε εμείς να πούμε ότι συγκρουόμαστε με την Ευρώπη, ότι οδηγούμε τη χώρα στα πρόθυρα της καταστροφής, στη δραχμή, ότι οδηγούμε στη γενική, ας το πούμε έτσι, εξαθλίωση του ελληνικού λαού, αλλά κρατάμε την παρθενία μας τη σοσιαλιστική; Θα ήταν καλά τότε;
Α. Σρόιτερ: Πάντως στα δύσκολα και στο δίλημμα και ο κ. Τσίπρας επέλεξε τη συμφωνία και το μνημόνιο.
Ευ. Βενιζέλος: Ναι, αλλά δεν το λέει. Εμφανίζεται τώρα ως νεομνημονιακός, αλλά και ως αντιμνημονιακός. Αυτό δε γίνεται, πρέπει να είσαι υπεύθυνος και καθαρός. Δε δέχεται να πει ότι «ξέρεις ναι, έκανα λάθος, όλα όσα έλεγα ήταν ψέματα. Ήταν ψέματα αυτά που έλεγα για το δημόσιο χρέος και το PSI».
Α. Σρόιτερ: Έχει πει ότι έκανε λάθος.
Ευ. Βενιζέλος: «Γλείφω εκεί που έφτυνα, όλα όσα είπα εναντίον των προηγούμενων ότι είναι προδότες, εθελόδουλοι, γερμανοτσολιάδες, ήταν μία ηθική και πατριωτική αθλιότητα και ζητάω συγνώμη για τα λόγια μου, για τα ψέματά μου, για τις ψευδαισθήσεις και για τη ζημιά που έχω κάνει στη χώρα».
Όχι από μας, από το λαό συγνώμη. Και να πει ότι τώρα ακολουθούμε την εθνική στρατηγική που μας έλεγαν οι άλλοι ότι είναι η μόνη. Ποιοι άλλοι; Εμείς, το ΠΑΣΟΚ. Διότι και η Νέα Δημοκρατία στη δική μας στρατηγική προσχώρησε, ενώ ήταν αντιμνημονιακή και έψαχνε ισοδύναμα του Ζαππείου ,όπως θυμάστε.
Λοιπόν, δεν υπάρχει ένα αίσθημα δικαιοσύνης; Για να μη μιλήσω για τα υπόλοιπα, να μη μιλήσω για τα θέματα τα οποία αφορούν το ήθος το πολιτικό και το προσωπικό. Έχουμε ακόμη πολλά να δούμε, τώρα παίρνουμε απλώς κάποια μικρή ιδέα βλέποντας σκηνές από το έργο. Σκηνές από το έργο της επόμενης εβδομάδας.
Διότι εδώ «αρχή άνδρα δείκνυσι» και αυτό αφορά κάθε δημόσιο πρόσωπο και τις γυναίκες. Όταν ασκείς εξουσία, έστω και για επτά μήνες, δείχνεις ποιος είσαι πραγματικά. Φανταστείτε εμείς να είχαμε διαχειριστεί με αυτόν τον τρόπο, με αυτό το ύφος και αυτή την αντίληψη την όποια εξουσία είχαμε. Θα μας είχαν κατακρεουργήσει.
Εδώ τους αντιμετωπίζουν με ασυλία, με επιείκεια, με άνεση, υπάρχει μια ασύμμετρη και άδικη μεταχείριση.
Α. Σρόιτερ: Ίσως κ. Πρόεδρε. Για να κλείσουμε επειδή κόμματα όπως η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνουν αν θέλετε και την οργή πολλών δεκαετιών λαθεμένων χειρισμών..
Ευ. Βενιζέλος: Ναι, αλλά εξηγείται η Νέα Δημοκρατία να λέει τώρα «θα είμαι ίσως πρώτη, είμαι στο 22, πήρα 28» και το ΠΑΣΟΚ να λένε οι δημοσκοπήσεις «είναι στο 4 στο 4,5 και στο 3»; Γιατί αυτή η διαφορά μεταξύ των δύο κομμάτων της μεταπολιτευτικής εξουσίας; Πού έγκειται το αίσθημα ιστορικής δικαιοσύνης από την άποψη αυτή; Ποια είναι η λογική της κοινωνίας; Αφήστε τη σχέση μας με το ΣΥΡΙΖΑ ή με το Ποτάμι ή με τον κ. Λαφαζάνη, εδώ πάρτε και τη σχέση..
Α. Σρόιτερ: Είναι οι ψηφοφόροι άδικοι απέναντι στο ΠΑΣΟΚ λέτε; Αδικούν το ΠΑΣΟΚ, αδίκησαν το ΠΑΣΟΚ;
Ευ. Βενιζέλος: Το ΠΑΣΟΚ είχε μεγάλες ατυχίες, το ΠΑΣΟΚ είχε την ατυχία να βρεθεί Κυβέρνηση τον Οκτώβριο του 2009, δεν άφησε να φανεί η κρίση και να ξεσπάσει η κρίση στα χέρια της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, που για να είμαστε και ειλικρινείς την επώασε, γιατί τα μεγάλα προβλήματα δημιουργήθηκαν ή ξέσπασαν, αν θέλετε, μεταξύ 2004 και 2009 και γιατί τότε ξέσπασαν και οι διεθνείς κρίσεις.
Α. Σρόιτερ: Ίσως κ. Πρόεδρε και να κλείσουμε εδώ, ίσως επειδή κι εσείς κάνατε το ίδιο λάθος τότε και δε μιλάω για εσάς προσωπικά, ο κ. Παπανδρέου δεν είχε επιλέξει να περιμένει, αλλά επέλεξε με αφορμή την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας να ωθήσει τον κ. Καραμανλή σε εκλογές.
Ευ. Βενιζέλος: Μα δεν επέλεξε καν τη λύση των 180 ψήφων στην έγκριση του πρώτου μνημονίου, σημείο στο οποίο επέμενα, γιατί αν ζητούσαμε αυξημένη πλειοψηφία, θα υπήρχε και αυξημένη ευθύνη όλων και θα ήταν διαφορετικό το σκηνικό.
Α. Σρόιτερ: Και αν δεν είχατε πει τότε ότι εμείς δεν ψηφίζουμε Πρόεδρο όποιον κι αν είναι και πάμε σε εκλογές δε θα είχε σκάσει και η βόμβα στα χέρια σας, έτσι;
Ευ. Βενιζέλος: Αυτό το είχε πει ο κ. Παπανδρέου, αλλά οι εκλογές όπως ξέρετε ήταν επιδίωξη και της Νέας Δημοκρατίας.
Α. Σρόιτερ: Εντάξει, πάντως πάτησαν πάνω σε αυτό και το θυμάστε πολύ καλά.
Ευ. Βενιζέλος: Και επίσης πρέπει να σας πω ότι από ένα σημείο και μετά δεν έχει σημασία τι έχει κάνει ο προηγούμενος, είτε είναι του δικού σου κόμματος, είτε άλλου κόμματος. Σημασία έχει εσύ όταν σου χτυπάει την καμπάνα η ευθύνη της ιστορίας και η μοίρα η πολιτική, πρέπει να δώσεις μία απάντηση η οποία είναι ιστορικά υπεύθυνη και όχι προσωπικά προστατευτική.
Α. Σρόιτερ: Λοιπόν η απάντηση στα χέρια των πολιτών σε 20 μέρες ακριβώς, κ. Βενιζέλο σας ευχαριστώ πάρα πολύ για την παρουσία σας στο δελτίο.
Ευ. Βενιζέλος: Εγώ σας ευχαριστώ πάρα πολύ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου